The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Politika Notu / Senem Dartar
2024 yılı, dünya genelinde aşırı sıcaklık ve hava olaylarıyla tarih yazdı. Climate Central ve WWA'nın raporu, iklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyetini bir kez daha gözler önüne sererken Türkiye’nin 2024 iklim karnesi de fosil yakıt kullanımı ve yenilenebilir enerji hedefleriyle ilgili belirsizlikleri ortaya koyuyor.
2024 yılı, dünya genelinde iklim değişikliğinin etkilerini daha derinlemesine hissettirdi. Climate Central ve World Weather Attribution (WWA) tarafından yayımlanan rapor, aşırı sıcaklıklar ve hava olaylarının global çapta milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilediğini vurguluyor. Türkiye’nin iklim karnesi de fosil yakıt kullanımı ve yenilenebilir enerji hedefleri konusunda önemli belirsizlikler taşıyor. Özellikle, fosil yakıtlardan hızlı bir geçişin gerekliliği ve enerji projelerinin çevresel etkileri, önümüzdeki dönemde iklimle mücadelede kritik faktörler arasında yer alacak.
The World Weather Attribution (WWA) organizasyonu ve Climate Central grubunun 2024 yılındaki aşırı iklimsel etkiler üzerine hazırladıkları ilk yıllık raporda, dünya genelinde 41 gün boyunca "tehlikeli sıcaklık" yaşandığı vurgulanırken tüm ülkelerin artan sıcaklıklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiği ve 2025 yılı ile sonrasında iklimle ilgili ölümleri ve zararı en aza indirmek için önlemler alması gerektiği uyarısı yapıldı.
Politika notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.