The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / H. Hakan Yılmaz
Hazine Nakit Açığı Artıyor
Şubat sonu itibarıyla Hazine nakit açığındaki artış, geçen yıla göre %49,4 oranında artarak 602,6 milyar TL seviyesine çıkmıştır. Toplam harcamaların -özellikle faiz harcamalarının- nakit gelirler üzerindeki artışı, dengenin bu dönemde daha da bozulmasına yol açmıştır (Ek 1).
Hazine, bu gelişmeler çerçevesinde mart ayının son çeyreğinden itibaren ilave önlemlerle nakit kullanımını sınırlandırmaya çalışmaktadır. Bu anlamda harcamacı kurumlarla olan görüşmelerinde bazı haftalar sadece vergi ve SGK prim ödemelerini önceliğine alan bir şekilde nakdi serbest bırakmaktadır. İzleyen günlerde ilave sıkılaşma önlemleri kaçınılmaz görünmektedir.
Tablo 1. Bütçe Dengesi ve Nakit Dengesi
Kaynak: HMB verileri ve kendi hesaplamamız
Bütçe Dengesi Nakit Dengesi Farklılaşması 2025 Yılında da Devam Ediyor
Bütçe dengesi ile nakit dengesi arasındaki farklılaşma 2025 yılında da devam etmiştir. Şubat sonunda bütçe açığının %34,1 üzerinde bir nakit açığı gerçekleşmiştir. Bu farklılaşma, geçen yılki seviyenin üzerindedir. TEPAV bütçe değerlendirme raporlarında ve bültenlerinde sürekli altını çizdiğimiz gibi başta emanete alınan yatırım nitelikli deprem harcamalarından kaynaklı olmak üzere 2024 yılından itibaren bütçe ve nakit dengesi tutarları belirgin şekilde farklılaşmaya başlamıştı.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.