The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen seminere, 19 gazeteci katıldı.
Projenin tanıtımını yapan ve Türkiye'nin AB Gündemi'ni değerlendiren TEPAV Dış Politika Etütleri Direktörü Derya Sevinç, yaşanan olumsuzluklar sebebiyle eski heyecanın kalmadığını söyledi. Türkiye'nin buna rağmen, müzakere sürecini başarılı bir çalışmayla atlatması gerektiğini söyleyen Sevinç, AB Yerel Medya Seminerleri Projesi'nin temelinde de müzakere ve dönüşüm sürecini tabana yaymak bulunduğunu ifade etti.
Seminerde konuşan Süreyya Serdengeçti, cari açık ile büyüme arasındaki ilişkiye dikkat çekerek bir ülkedeki toplam yatırımların toplam tasarruflardan fazla olduğu sürece cari dengenin açık vereceğini, belirterek, cari açığın hangi seviyede istikrar kazanacağının önemli olduğunu söyledi. Cari açığın sürekli dile getirildiği üzere sadece sıcak para ile finanse edilmediğini belirten Serdengeçti, finansmanda sıcak para oranı giderek düşerken uzun vadeli sermaye ve doğrudan yabancı yatırımlarının payının arttığına dikkat çekti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Emre Gönen ise konuşmasında, Türkiye'nin AB sistemine eklemlenmek istiyorsa şeffaflaşmak zorunda olduğunu belirterek, Avrupa demokrasilerinin temel meselesinin siyasi partilerin ve onların yerel, ulusal yöneticilerinin finansman kaynaklarını, harcadıkları paraları denetlemek olduğunu kaydetti. Müzakerelerin 7 yıl kadar sürmesini tahmin ettiğini de söyleyen Gönen, "Müzakereler öyle on yıl falan sürmez. En uzun İspanya'nınki sürdü, yedi yılı aştı. AB'yle ciddi krizlerden döneceğiz ve sonunda üye olacağız. Franco'dan kurtulan İspanya yedi senede üye oldu, Türkiye mi olamayacak?" şeklinde konuştu.
ABGS Ulusal Program Dairesi'nden Nilgün Arısan Eralp ise Türkiye-AB müzakere sürecini ele aldı. 35 konu başlığından oluşan AB müktesabatının toplumsal yaşamı ilgilendiren tüm alanlarda AB'nin yürürlükte olan hukuk sistemi ve kurallar bütünü olduğunu söyledi. Aday her ülkenin AB müktesabatının tümünü benimsemek ve uygulamak için gerekli kurumsal yapılanmayı oluşturmak zorunda olduğunu da dile getiren Eralp, müzakere edilen tek hususun uygulama takvimi olduğuna dikkat çekti.
23/11/2024
22/11/2024
22/11/2024
25/10/2024
13/10/2024