The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi’nin ilk konuğu, serbest ticaret için müzakerelerin sürdüğü Kolombiya’dan Profesör Santamaria oldu.
ANKARA – Türkiye ile “Serbest Ticaret Anlaşması (STA)” müzakereleri sürerken ABD ile bu çerçevede yaptığı anlaşma uygulamaya konan Kolombiya’nın ekonomik ve sosyal gündemi, Los Andes Üniversitesi (Kolombiya) Rektörü Prof. Pablo Navas Sanz de Santamaria’nın konuşmacı olduğu bir yuvarlak masa toplantısı ile TEPAV’da ele alındı.
TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Büyükelçi Bozkurt Aran’ın moderatörlüğünde 8 Kasım 2012 Perşembe günü “Dünya Ticaretinde Kolombiya ve Türkiye’yle Serbest Ticaret Anlaşması: Kolombiya, Türkiye ve Latin Amerika’nın Ekonomik Görünümü” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Los Andes Üniversitesi Rektörü Prof. Santamaria, sunumuna diğer Latin Amerika ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak Kolombiya ekonomisi hakkında bilgi vererek başladı.
Küresel krizin Latin Amerika’da etkilerinin çok ciddi olmadığını ve Kolombiya ekonomisinin de bu süreçte daralma yaşamadığını söyleyen Santamaria, Latin Amerika'nın beşinci büyük ekonomisi olduğunu belirttiği Kolobiya’da milli gelir ve enflasyon gibi değişkenlerde sağlanan iyileşmelere karşın yoksullukla mücadelenin ülke gündemini oluşturduğunu aktardı. Konuk Profesör, 2002 yılında yüzde 16 olan orta sınıf oranının 2010 yılında yüzde 25'e yükselirken, aynı dönem yoksul vatandaşların oranının ise yüzde 50'den yüzde 37'ye gerilediğini de kaydetti. Doğrudan yabancı yatırımın milli gelire oranında (yüzde 4) da Türkiye’den (yüzde 2.1) farklı bir tabloya işaret eden Santamaria, 1990 yılında 500 milyon dolar seviyesinde olan doğrudan yabancı yatırımın 2011 yılında 13 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Rektör Santamaria, Kolombiya'nın ihracatında madencilik ve petrol ürünlerinin payının arttığına da işaret ederken, ülkenin ihracatında yüzde 38'lik payla ilk sırada ABD’nin yer aldığını aktardı.
Santamaria, Latin Amerika ülkeleri için önemli bir sorun olan yasadışı uyuşturucu üretimi konusunda Kolombiya’nın verdiği mücadeledeki son durum ile ülkedeki gerilla örgütü FARC ile Kolombiya hükümeti arasında yakın zamanda başlayan Oslo görüşmelerini içeren sosyal gelişmeler hakkında da katılımcılara bilgi verdi.
Türkiye ile ticari ilişkiler…
Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilere ilişkin ise dış ticaret dengesinde iki ülke arasında benzer bir durumun varlığına işaret eden Santamaria vizelerin kaldırılması ve STA müzakerelerinin etkisiyle ortak dış ticaret hacminde gözle görülür bir artışla 271 milyon dolardan (2010), 720 milyon dolara (2011) çıktığını kaydetti. Profesör Santamaria, Türkie - Kolombiya STA’sı için Mayıs 2011-Haziran 2012 döneminde altı kez müzakere için biraraya gelindiğini ve 11 başlıkta anlaşmaya varıldığını belirtti. Toplantıda bu çerçevede Türkiye için tekstil sektöründe olduğu gibi Kolombiya’da süt ve süt ürünleri sektörünün hassasiyeti üzerinde duruldu.
Santamaria ayrıca, Türkiye’ye, Kolombiya’da gerilerde olan sanayide katma değeri yüksek bilgi ve teknoloji yoğunluklu üretim, doktora eğitimi ve Ar-Ge konusunda işbirliği çağrısı da yaptı.
Toplantı katılımcılardan gelen katkılar ve sorularla devam etti.