The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / M. Sait Akman
Dünyanın en büyük yirmi ekonomisi tarafından oluşturulan G20’nin bu yıl Almanya’nın dönem başkanlığında yapılan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi 7-8 Temmuz tarihlerine Hamburg’da tamamlandı. Zirve sonrası yayınlanan Bildirgede daha önceki dönemlerde gündeme alınmış olan başlıkların yanı sıra, dönem başkanı Almanya’nın öncelikli olarak gördüğü konularda kararlar alındı. 15 sayfalık Bildirgenin esas önemi, küresel alanda önde gelen siyasi güçlerin küresel zorlukların çözümüne ilişkin ne gibi bir irade beyanında bulunacaklarının anlaşılmasıdır. Diğer taraftan liderlerin Bildirge’de mutabakata vardıkları konulardaki taahhütlerinin ne ölçüde yerine getirilebileceği ise elbette en önemli husustur.
Bilindiği üzere, G20 bağlamında başat yirmi ekonominin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları, IMF gibi uluslararası kuruluşların da katkısıyla küresel ekonomide beliren sıkıntıları ele almak ve çözüm üretmek amacıyla bir araya gelmeye başlamışlar, ekonomik krizi takiben 2008 yılından itibaren daha üst düzeyde, liderler seviyesinde toplanmaya başlamışlardı. Ancak, G20 mekanizmaları sadece yılda bir kez toplanan zirvelerden ibaret olmayıp, içeriği giderek genişleyen konularda ilgili bakanların kendi aralarında yaptığı toplantılar ve çalışma grupları ile yine G20 çerçevesinde hükümet dışı (sivil toplum, iş çevreleri, işçi örgütleri, düşünce kuruluşları vd.) kuruluşların da düzenli etkinlikleriyle gerçekleştiriliyor.
Değerlendirme notunun devamı için tıklayınız.