TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda konuşan TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, dünyada ve Türkiye’de hızla devam eden sanayi dönüşümünün önemine dikkat çekti. Üretimde teknolojik yatırımların artırılması ve iklim değişikliğiyle mücadelede kapsamlı karbon yönetimi politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Sak, AB’nin sınırda karbon düzenlemelerinin Türkiye’nin rekabet gücünü doğrudan etkilediğini söyleyerek “Ülkemizin bu yeni şartlara hızlı ve şeffaf uyum sağlaması önemli” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) mayıs ayı Meclis Toplantısı’na katılan, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, üretimden iklim değişikliğine, sanayi politikalarından Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemelerine kadar geniş bir yelpazede önemli değerlendirmelerde bulundu.
21 Mayıs’ta KSO Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve meclis üyeleri katıldı.
Prof. Dr. Sak, konuşmasına dünyadaki dönüşüm sürecine vurgu yaparak başladı. “Dünya yeniden şekilleniyor. Alıştığımız düzen yerini farklı bir yapıya bırakıyor. Sanayide ne yapacağımızı yeniden düşünmeliyiz” diyen Sak, hızla değişen koşullara karşı hesap verebilirliğin ve öngörülebilirliğin artması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin iç belirsizlikleri ortadan kaldırması gerektiğini belirten Sak, “Sanayi politikalarında ezberleri bozup yasaya, desteğe, şeffaflığa ve etik yaklaşıma yeni perspektiflerle bakmalıyız. Amerika’da dahi sanayinin yeniden yapılandırılması tartışılıyor” dedi.
“Üretimi artırmalı, teknolojiye yatırım yapmalıyız”
Sanayinin teknolojik dönüşümünün hızlandırılması gerektiğini söyleyen Sak, “Yüksek teknolojiye dayalı üretimi artırmalıyız. Bu hedefi destekleyecek kapsamlı bir iklim kanunu şart” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesinin Türkiye’nin rekabet gücünü doğrudan etkilediğine dikkat çekti.
“İnsanlar mutsuzlaşıyor”
Batı’da üretimin Doğu’ya kayması sonrası sosyal sorunların derinleştiğini aktaran Sak, “Trump’a verilen oylar, Brexit, radikal sağın yükselişi üretim krizinin ve toplumsal mutsuzluğun yansımalarıdır. İklim krizi de bu baskıyı artırıyor. Hava olayları değişiyor, sigorta maliyetleri yükseliyor, tarım zarar görüyor. Toplumsal dengesizlikler artıyor, insanlar mutsuzlaşıyor” diye konuştu.
“AB en büyük pazarı, standartlara uyum şart”
Sak, Türkiye’nin en büyük pazarının Avrupa Birliği olduğunu vurguladı. AB’nin ürün standartlarını güncellediğini hatırlatan Sak, “Türkiye olarak bu değişikliklere hızlı uyum sağlamalıyız. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) çok ciddi bir konu. Eğer uyum sağlayamazsak yüksek maliyetlerle karşılaşırız” ifadelerini kullandı.
“Stratejik bir karbon yönetimi zorunlu”
Türkiye’nin kendi karbon düzenleme sistemini kurarak maliyetleri kontrol altına alabileceğini belirten Sak, “Emisyon Ticaret Sistemi ile hem sanayimizi korur hem Avrupa’yla uyumlu bir sistem kurarız. Bu çevresel olduğu kadar ekonomik ve stratejik bir hamledir” diye konuştu.
“Türkiye sanayi dönüşümünde fırsat yakalamalı”
Prof. Dr. Sak, Türkiye’nin imalat sanayi ihracatında son 20 yılda önemli bir artış yakaladığını, küresel dönüşüm sürecinden olumlu etkilenebileceğini vurguladı. Çin’in güçlü lojistik ve üretim altyapısına karşı dikkatli olunması gerektiğini, ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimlerin Türkiye pazarını zorlaştırdığını aktardı.
“Planlama kurumlarının önemi arttı”
Toplantı sonunda düzenlenen soru cevap kısmında meclis üyeleri planlama kurumlarının önemini vurgularken Çin’in sahip olduğu üretim ve teknoloji gücüyle artan rekabetin de tehlikeli boyutlara ulaştığını belirttiler. Çin kaynaklı bu rekabetin yanı sıra döviz kurlarının düşük seyretmesinin, Türkiye’nin güçlü olduğu pazarları kaybetmesine neden olabileceğini ifade ettiler.
“Çin yeşil dönüşümde ciddi adımlar atıyor”
Çin’in yeşil dönüşüm politikalarına dair gelen sorulara Prof. Dr. Sak, Çin’in yeşil dönüşüm konusunda çok ciddi politikalarının olduğunu, bu alana büyük yatırımlar yaptığını, dün olduğu gibi bugün de oyunu kurallarına göre oynadığını vurgulayarak cevap verdi.
Güven Sak'ın sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.
23/05/2025
22/05/2025
22/05/2025
21/05/2025
19/05/2025