ANA SAYFA   ÖZGEÇMİŞ   MERİH CELASUN ÖDÜLÜ   ETKİNLİKLER   FOTOĞRAFLAR  
TR | ENG

Ünlü Ekonomist Prof. Daron Acemoğlu'ndan Siyasetin Önemine Vurgu...
21/06/2012

TEPAV'ın düzenlediği 2. Merih Celasun'a Saygı Günü'nün konuğu olan Acemoğlu,Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin çok yavaş ve risklerle dolu olacağını söyledi.

ANKARA – İki kez Nobel Ödülü'ne aday gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'de ekonominin geleceği için ekonomik verilerin değil siyasi risklerin nasıl yönetileceğinin önemli olduğunu söyledi.

TEPAV, 20 Haziran 2012 Çarşamba günü "Merih Celasun'a Saygı Günü"nün ikincisinde konuşan Acemoğlu, Türkiye'de kapsayıcı ve dışlayıcı kurumların hep bir arada olduğunu söylerken, ülkede demokrasiye doğru atılan adımların son 15 yılda daha fazla hızlandığını ancak bunun uzun ve risklerle dolu bir süreç olacağını belirtti. "Askeri gücün politikadan çıkması çok önemli ama askerler çıktı, yerine demokratik biçimde seçilmiş bir hükümet geldi diye bu Türkiye'nin demokratik ve kapsayıcı olduğu anlamına gelmez" dedi. Prof. Acemoğlu, demokratikleşme sürecinde bir partinin ya da kişilerin gücü daha çok kullanıp kapsayıcı kurumları zayıflatma riskine karşı uyardı ve "Türkiye de bu riski nasıl yönetecek, bu çok önemli" dedi. Daron Acemoğlu, askerin siyasetten çekilmesinin ardından bu kez yeni otoriter ve dışlayıcı kurumların ortaya çıkıp çıkmayacağı sorusunun cevabının ekonominin geleceği için şu anki cari açık ve faizin ne olduğundan çok daha önemli olduğunu vurguladı.

2010 yılında yapılan ilk saygı gününde Harvard Üniversitesi Profesörü Dani Rodrik tarafından verilen "Merih Celasun'u Anma Dersi"nin bu yılki konuğu olan Profesör Daron Acemoğlu, James Robinson ile kaleme aldığı son kitabının da adını taşıyan "Bazı Milletler Neden Başarısız Olur?/Why Nations Fail?" başlıklı bir sunum yaptı.

Acemoğlu, konuşmasında, ekonomik kurumların nasıl işleyeceği ve nasıl bir evrim sürecinden geçeceği noktasında siyasete ve siyasi kurumların önemine işaret etti. Yoksul ve zengin milletler arasındaki farkı açıklarken kapsayıcı (inclusive) ve dışlayıcı (extractive) kurum ayrımından bahseden Acemoğlu, kapsayıcı kurumları "bir ulusun yeteneğini en iyi şekilde göstermesini sağlayacak eşit şartlar sağlayabilen kurumlar" olarak tanımladı. Acemoğlu, bu kapsamda Kuzey ve Güney Amerika'ya ilişkin örnek olay incelemelerini katılımcılarla paylaşırken, "Arap Baharı" olarak adlandırılan bölgedeki son gelişmelerle ilgili tespitler de yaptı.

Acemoğlu, bir soru üzerine şöyle konuştu:

"Herkes Çin'den bahsediyor ama ondan da önce daha çarpıcı bulunan ve 40 sene çok hızla büyüyen Sovyet Rusya vardı. O zaman birçok insan bu sistemin çok iyi olduğunu düşündü. Tabii orada sistem dışlayıcı kurumlardı ve tüm güç siyasi partinin elindeydi.Teknolojiyi getirip yeni ürünler üretemeyince tamamen ortadan kalktı. Çin'de de benzer bir durum var ama örneğin orada büyük reformlar oldu. Buna rağmen Çin dışlayıcı kurumlar sistemi dahilinde bir büyüme yaşadı. Ancak Çin'de daha derin reformlar olmadığı ve insanların ekonomik ve sosyal etkinliklere girmeleri sağlanmadığı sürece problemler ortaya çıkacaktır".


Prof. Daron Acemoğlu, TEPAV'da Konuşacak: "Bazı Milletler Neden Başarısız Olur?"
14/06/2012

"Merih Celasun'a Saygı Günü"nün ikincisi, 20 Haziran 2012 Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'nden Prof. Daron Acemoğlu tarafından "Bazı Milletler Neden Başarısız Olur?" başlıklı bir anma dersi verilecek. Merih Celasun'a Saygı Günleri kapsamında dünyanın önde gelen akademisyenlerinin vereceği anma dersleriyle, Türkiye ekonomisinin önemli bir probleminin ele alınması amaçlanıyor.