Arşiv

  • Nisan 2024 (10)
  • Mart 2024 (19)
  • Şubat 2024 (19)
  • Ocak 2024 (18)
  • Aralık 2023 (17)
  • Kasım 2023 (14)
  • Ekim 2023 (15)
  • Eylül 2023 (12)
  • Ağustos 2023 (21)
  • Temmuz 2023 (18)
  • Haziran 2023 (13)
  • Mayıs 2023 (9)

    Sizce Öcalan, kaç adım ilerisini görebilir?

    Nihat Ali Özcan, Dr.29 Nisan 2014 - Okunma Sayısı: 1482

    Yerel seçimlerin hemen ardından Türkiye, cumhur-başkanlığı seçiminin dip dalgalarını derinden hissetmeye başladı. Seçimde etkili olabileceğini düşünen tüm aktörler devredeler.
    Seçim sürecini fırsata çevirmek isteyen tüm aktörler gibi PKK cephesi de oldukça faal. Hamleler bir yandan uzun vadeli politik hedefler ile uyumlu, öte yandan da güncel taktik sorunları kazanıma çevirmeye odaklı.  

    Unvan sorunu: Müzakereci mi, terörist mi?
    Pazar günü Öcalan’ın İmralı’da “ziyaretçileri” vardı. Bu ziyareti diğerlerinden ayıran en büyük özellik, bu sefer ziyaretin yasa koruması altında gerçekleşmesiydi.
    Ancak ziyarete yasallık kazandıran düzenlemenin MİT yasası içinde yer almış olması Öcalan’ı pek memnun etmemiş olmalı. Çünkü yasa onu umduğu gibi “müzakereci” olarak değil, “terörist” olarak tanımlıyor. Ama yine de hiç yoktan iyidir.  
    Bütün bunlara rağmen Öcalan, her gün pozisyonunu güçlendirmeyi deniyor. Bunu da siyasi gelişmeleri okuma yeteneğine, tecrübelerine ve konunun yakıcılığına dayanarak yapmaya çalışıyor.  
    Bu bağlamda gelişmelere baktığımızda PKK’nın iki taktiksel hedefi olduğunu görüyoruz. Hükümete “bedel ödetme” sinyalleri göndermek ve taraftarlarını motive ederek istim üstünde tutmak. Nitekim yol kesme, araç yakma, asker kaçırma gibi göreceli yumuşak ve kontrollü eylemler hükümete mesaj göndermenin bir yolu gibi görülüyor.    

    Bir PKK klasiği olarak “yeniden inşa” sorunu
    Yine legal aktörlerin dünyasına odaklandığımızda Öcalan’ın bir yandan örgütü meşguliyetle tedavi etmek, bir yandan da tecrübe kazandırarak geleceğe hazırlamak istediğini görebiliyoruz.  
    Artık bir PKK klasiği haline gelen, “yeniden inşa”, siyasi cephede yeni ve farklı “konumlanma” talimatı ile taraftarları meşgul ediyor. Başka bir ifade ile BDP ve HDP ilişkisi, her iki partinin görev ve konumu yeniden belirleniyor.    
    Bu bağlamda Öcalan’ın ziyaretçileri aracılığı ile ilettiği iki konu niyetini anlamamızı kolaylaştırıyor. Türkiye’nin “Avrupa Yerel Yönetim Şartı”na koyduğu çekinceleri kaldırması. Diğeri ise her ne kadar açık etmek istemese de, yerel parlamentoların kuruluşunun yolunu açacak “Sivil Toplum Yasası’nın” çıkartılması.  
    Öcalan bu taleplerinin dikkate alınması halinde silahlı PKK’lıların dağdan inebileceği mesajını da iletiyor. Öte yandan taraftarlarının 1 Mayıs gösterilerinde aktif rol almasını da bir anlamda “bedel ödetme” sinyali olarak gönderiyor. Üstelik bunu “Gezi olaylarına” katılmayarak hükümete açtığı krediyi hatırlatmak için yapıyor.   

    Birkaç adım ötesi
    Sonuçta Öcalan, taraftarlarının eylem yaparak tüm Türkiye’yi siyasi ve güvenlik noktasında manipüle edebileceğini göstermek istiyor. Öte yanda da HDP’yi merkezi parlamentonun parçası, BDP’yi ise hayalindeki bölge parlamentosunun ana iskeleti haline getirmeye çalışıyor.    
    Hükümet seçim öncesi bu konuların kamuoyu önünde açıkça tartışılıp konuşulmasını zaman olarak doğru bulmuyor. Doğru zaman, başkanlık yetkileri ile donatılmış güçlü bir liderin ya da başbakanın yönetimi altında gelebilir. O da cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra demektir.  
    Öcalan, taraftarlarını seçim sonuna kadar sakinleştirmeli. Aksi takdirde, kendisi, “güçlü başkanın” hedefi haline gelebilir.

     

    Bu köşe yazısı 29.04.2014 tarihinde Milliyet Gazetesi'nde yayımlandı.

    Etiketler:
    Yazdır