logo tobb logo tobbetu

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi iş dünyası perspektifinden değerlendirildi “İş Dünyası Perspektifinden Gümrük Birliği” başlıklı toplantı 19 Kasım 2020 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Haber resmi
24/11/2020 - Okunma sayısı: 2007

 

 

Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği ve Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) iş birliğinde düzenlenen “İş Dünyası Perspektifinden Gümrük Birliği” başlıklı toplantı 19 Kasım 2020 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Toplantı, AHK Başkanı Dr. Markus C. Slevogt ve Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Direktörü Walter Glos’un açılış konuşmaları ile başladı. Toplantı Ozan Demircan’ın moderatörlüğünde, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmaları ile devam etti. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur konuşmasında, yıllar içerisinde değişen şartlarla Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda oluşan ihtiyaca ve Gümrük Birliğinin güncellenmesinin hem Avrupa Birliği (AB) hem de Türkiye açısından önemli kazanımlar sunabileceğine değindi.

Toplantı, TEPAV Program Direktörü Sibel Güven tarafından gerçekleştirilen sunum ile devam etti. TEPAV tarafından gerçekleştirilen sunumda, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin iş dünyası perspektifinden değerlendirildiği taslak rapor bulguları paylaşıldı. İlgili çalışma, TOBB ve AHK koordinasyonunda, Türkiye’deki Avrupa kökenli firmaların üyesi olduğu ikili ticaret derneklerinin destekleriyle hazırlanıyor. Çalışma kapsamındaki bulgularla Gümrük Birliği’nin her iki taraf açısından ne gibi kazanımlar sağladığı ve karşılıklı sağlanan yüzde 6-7 gümrük vergisi avantajının rekabetçilik etkileri üzerinde duruldu. Türkiye’nin üretim ve ihracat yapısında orta ve yüksek teknolojiye doğru dönüşüm sağlayan Gümrük Birliği’nin, Türkiye’nin Avrupa’nın değer zincirlerine eklemlenmesine ve Avrupa’nın değer zincirlerinin derinleşmesine katkıda bulunduğu vurgulandı. 1996’dan beri yürürlükte bulunan Gümrük Birliği’nin sağladığı yararların değişen dünya koşullarında etkinliğini yitirmeye başladığı, farklı analizlerle paylaşıldı. Ayrıca çalışma kapsamında şirketlerden derlenen vaka analizlerini de temel alarak Türkiye’de ve AB’de faaliyet gösteren şirketlerin Gümrük Birliği kazanımları, Gümrük Birliği’nin mevcut yapısı nedeniyle şirketlerin karşılaştıkları aksaklıklar ve olası bir güncellemede göz önünde bulundurulması gereken noktaların paylaşıldığı iş dünyasısın Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki perspektifi özetlendi.

TEPAV’ın sunumu sonrasında İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Avrupa Birliği Başkanlığı AB ile İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Başak Türkoğlu, Türk-İtalyan Ticaret Derneği Başkanı Livio Manzini, Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu, Türk-Hollanda Ticaret Derneği Başkanı Casper Van Haaften, Türk-Belçika-Lüksemburg Ticaret Derneği Başkanı Levent Apaydın ve Siemens Healthineers Kamu İlişkileri Kıdemli Müdürü Mehmet Onur Özel’in panel konuşmaları ile toplantı devam etti.

Panelistler, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin AB ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için önemini vurguladılar. Panelistler ayrıca iş dünyası açısından AB-Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenme ihtiyacı konusunda hemfikir olduklarını paylaştılar.

Yazdır

« Tüm Haberler