logo tobb logo tobbetu

Eurochambres Küresel Avrupa Komitesi toplantısı TEPAV’ın da katılımıyla gerçekleşti Küresel Avrupa Komitesi toplantısında DTÖ’nün geleceği ele alındı
Haber resmi
17/12/2021 - Okunma sayısı: 2220

 

 

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) tarafından düzenlenen “Küresel Avrupa Komitesi” toplantısı 13 Aralık 2021 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) geleceği ana gündem maddesi ile çevrim içi olarak gerçekleşti. Toplantının “DTÖ’nün Geleceği” başlıklı oturumuna TOBB ve TEPAV’ı temsilen TEPAV G20 Çalışmaları Merkez Direktörü Doç. Dr. Sait Akman ve TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü E. Büyükelçi Bozkurt Aran katıldı.

Küresel ticaret sisteminin temel kurumu olan DTÖ’nün karşılaştığı mevcut zorluklar, gündem konuları ve geleceğine ilişkin konuların ele alındığı, Avrupa iş kesimlerinin gündem maddelerinin tartışıldığı komite toplantısında farklı ülkelerden temsilciler de yer aldı.

Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Georgi Stoev ve İrlanda Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ian Talbot’un açılış konuşmaları ile başlayan toplantı, TEPAV’dan Sait Akman ve Bozkurt Aran, Avusturya Ticaret Odası (WKO) AB Temsilcisi Sebastian Koeberl ve Alman Ticaret ve Sanayi Odası Transatlantik İlişkiler ve AB Gümrük Dairesi Başkanı Klemens Kober’in yer aldığı tartışma oturumu ile devam etti.

Küresel ticaretin son on yılda yaşadığı zorlukların DTÖ sisteminde ne gibi gelişmelere yol açtığını ve DTÖ’nün işlevini nasıl etkilediğini anlatan Sait Akman, ABD, AB ve Çin gibi önemli aktörlerin DTÖ’nün reform ihtiyacı bağlamında öncelikleri üzerinden bir değerlendirme yaptı. DTÖ’nün reformuna ilişkin gündemin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken konular üzerinde duran Akman, DTÖ’nün amaçları dışındaki politika hedeflerine odaklanmak yerine, bu politikaların küresel ticarete etkileri üzerinde yoğunlaşması gerektiğini de ifade etti. Akman konuşmasında, DTÖ’nün yeni müzakereler yoluyla kural oluşturması çabalarına bölgesel ticaret anlaşmaları ve çoklu ticaret müzakerelerinin ne gibi katkılar sağlayabileceği, özel ve lehte muamele uygulamalarının Çin gibi yükselen ekonomilerce de yararlanılmasına getirilen eleştiriler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Büyükelçi Bozkurt Aran ise DTÖ’nün çalışma esasları üzerinde dururken, DTÖ’nün üye ülkelerce yönetilen bir yapısı olduğunu, hukuken bağlayıcı sonuçlar ürettiğini hatırlattı. Aran, gelişmekte olan ekonomiler için teknik kapasite desteğinin önemini vurgularken, G20’nin olası katkılarına da değindi. Bazı ülkelerin yeni alanlardaki düzenlemelere katılımındaki çekingenliklerinin egemenlik haklarına ilişkin şüphecilikten kaynaklandığını vurgulayan Aran, çoklu ticaret anlaşmalarının bundan sonraki dönemde yeni kurallar oluşturmada etkili olabileceğini de vurgulayarak sözlerini tamamladı.

 

 

Sait Akman'ı sunumu için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler