logo tobb logo tobbetu

Savaş-İklim-Yaşam: Türkiye Kömürden Çıkmalı İstanbul Politikalar Merkezi tarafından düzenlenen “Salgın ve Toplum” dizisinin yeni webinarı 8 Mart 2022 Salı günü çevrim içi olarak düzenlendi.
Haber resmi
11/03/2022 - Okunma sayısı: 1645

 

 

İstanbul Politikalar Merkezi’nin (İPM), COVID-19 salgını sebebiyle bu süreçte karşılaşılan sorunlara birlikte çözüm bulmak, olası ortak zeminleri analiz etmek ve akademik araştırmalarla desteklenen fikir alışverişi için başlattığı “Salgın ve Toplum” webinar dizisinin “ Savaş-İklim-Yaşam: Türkiye Kömürden Çıkmalı” başlıklı webinarı 8 Mart 2022, Salı günü saat 15.00’te çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

İPM Araştırma ve Akademik İlişkiler Koordinatörü Senem Aydın Düzgit’in moderatör ve konuşmacı olduğu webinara, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Çiğdem Nas, SEFiA Kurucu Direktörü Bengisu Özenç ve TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak katıldı.

Webinarın açılışında Senem Aydın Düzgit, Türkiye’nin kalkınma politikaları üzerine çalışmakta olan saygın araştırma kuruluşları İKV, TEPAV ve İPM’nin, Avrupa Yeşil Mutabakatıyla birlikte küresel gündemde ağırlığını gittikçe artırmaya başlayan “Yeşil Dönüşüm” konusunda yaptıkları çağrıyı dile getirerek, ortak çağrı metinlerinin yayınlanmasının ardından ortaya çıkan Ukrayna-Rusya savaşının enerji güvenliği mevzusunu tekrar ortaya çıkarttığını, bu bağlamdaki tartışmalarda artık savaşı da göz önünde bulundurmamız gerektiğini dile getirdi.

Bengisu Özenç, yapılan ortak çağrı metninin motivasyonunu ve önemini açıklayarak konuşmasına başladı. Kömürden çıkışta elbette iktisadi ve enerji politikaları önemliyken, yine de önceliğin iklim politikalarına verilmesi gerektiğini vurgulayan Özenç, toplam emisyonlarda kömürün payı yüzde 27 iken, eğer 2053 hedefinde samimiysek, kömürlü termik santrallerin kademeli bir şekilde kapatılması gerektiğinin altını çizdi. Özenç, yapılan ortak çağrıda piyasa koşulları dahilinde kömürden çıkmanın mümkün olduğunu gösteren çalışmalara yer verildiğini dile getirerek önümüzdeki dönemde karşılaşılacak karbon vergileri düşünüldüğünde kömürlü santrallerin kendi kendilerine piyasadan çekildiklerine de dikkat çekti. Ayrıca Özenç, konuşması sırasında Türkiye’nin şu anda içinden geçtiği süreci de değerlendirdi. Türkiye’nin uzun bir planlama sürecinde olduğunu belirten Özenç, bu süreçte adil dönüşümün önemini de vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Güven Sak ise; iklim değişikliği gündeminde uzun dönemli planlamanın ve bugün yaşadığımız sorunları değil, uzun vadede karşılaşacağımız riskleri göz önünde bulundurarak hareket edilmesi gerektiği çağrısını yeniledi. Süreçte siyasi kararlılığın ve siyasi kararlar alınmasının önemini vurgulayan Sak, politika yapıcıların önündeki iki seçeneği, kömürden çıkıp kömürden çıkışın maliyetini farklı yollarla kapatmak veya karbon vergisi şeklinde kömürden çıkmamanın maliyetini tüm kamuoyuna yükleyip yönetmesi zor bir sürece girmek olarak sıraladı.  Sak, kömürden çıkışın hem azaltım patikasında hızlı bir yere oturmayı, hem de topluma bütün maliyetin yayılmasının önüne geçilmesini sağladığını vurguladı. Ukrayna-Rusya savaşında bu boyutta bir harekât beklemediğini belirten Sak, sürecin uzamasının ciddi birtakım sonuçlar doğuracağını ve yeşil mutabakatın şekillendiği bölgelerde süreci hızlandıracağını belirterek sözlerini tamamladı.

İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, Ukrayna–Rusya savaşının AB Yeşil Mutabakatında kömürden çıkış sürecini nasıl etkileyeceğini ele aldı. AB için yeşil mutabakatın yalnızca iklim hedeflerini değil, dışa bağımlılığı azaltmak ve tedarik zincirlerinin dayanıklılığını arttırmak gibi stratejik hedeflerini de barındırdığını belirten Nas, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı enerji tedarikindeki kırılganlığın da bu hedefler doğrultusunda değerlendirildiğine dikkat çekti. Stratejik rezervlerin oluşturulmasının da AB için enerjide önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Nas, bu bağlamda Türkiye’nin konumunun çok önemli olduğunu, eğer Türkiye iklim hedeflerinde samimi ise, hemen planlamaya başlanması gerektiğini, belki kömür santrallerine yeni lisanslar verilmemesi gerektiğini ve bunun bir siyasi idare meselesi olduğunu belirtti.

 

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler