logo tobb logo tobbetu

Makine sanayi, dijital ve yeşil dönüşüm rotasını belirledi Türkiye Makine Federasyonu tarafından düzenlenen Makine Zirvesi Güven Sak’ın da katılımıyla gerçekleşti.
Haber resmi
18/06/2022 - Okunma sayısı: 3006

 

 

Makine imalatçısı 3 bine yakın firmayı temsil eden, 27 derneği çatısı altında bir araya getiren Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) ev sahipliğindeki Makine Zirvesi, 16 Haziran 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. Etkinlikte MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılış konuşması yaptılar.

Etkinlik, kamu politika ve programlarının değerlendirildiği “Sıfır Karbon Hedefinde Yeşil Dönüşüm Politikaları” başlıklı ilk panel, ikiz dönüşüm süreçlerindeki ulusal ve uluslararası finansal destek araçlarının ele alındığı “Sürdürülebilirliğin Finansmanı” başlıklı ikinci panel ve teknolojik dönüşümde makinelerin kritik rolünün değerlendirildiği “Dijital ve Yeşil Dönüşümde Makineler” başlıklı kapanış paneli ile devam etti.

"Yeşil Makineler - Yeşil Dünya" temasıyla düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yapan MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, “Makine konuşurken aslında bir sektörü konuşmuyoruz. Bir ülkenin üretim kabiliyetini yani rekabet gücünü konuşuyoruz." ifadelerini kullandı. Türkiye’nin büyümesini katma değer ve üretim üzerinden yapamadığını belirten Dalgakıran, büyümede bu hususların ve sürdürülebilirliğin öneminden söz ederek, yapmanın değil yapılanı pazarlamanın ve satmanın asıl iş olduğunu vurguladı. Dalgakıran, elektronik ve yazılımla işbirliği içerisinde çalışılırsa makinelerin pazardaki değerinin artacağını belirtti. Standartları belirlemenin Türkiye’ye önemli ve stratejik avantajlar sağlayacağına değinen Dalgakıran ayrıca STK’ların da bu konuda görev alması gerektiğini de belirtti.

TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, küresel iklim değişikliğini her alanda hissettiğimizi ve yeşil dönüşümün tercih değil bir zorunluluk haline geldiğini belirterek ‘Yeşil Makineler Yeşil Dünya’ konusunu vurguladı. Gültepe, konuşmasında 27 sektör 61 birlikle beraber, sürdürülebilir dünya, yeşil üretim için birlikte çalışılacağını ve makine sektöründe yeşil dönüşüm kapsamında yeniliklere başlandığını ifade etti. 2050’de sıfır emisyon hacmine hazır olmak için firmalara düşen sorumluluktan bahseden Gültepe,  2020 yılında Türkiye ihracatının 243 milyar dolar olduğunu, 2022’de ise 250 milyar dolar olmasının beklendiğini vurguladı. Gültepe, “Yeni stratejiler ile ihracattaki yeni hedefimiz 500 milyar dolar” diyerek sözlerini tamamladı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB’nin iklim değişikliği ve ikiz dönüşüm politikaları hakkında bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Artık yeşil makinelerin konuşulduğunu, bu kapsamda üretim, tüketim ve kullanım şekillerinin değiştirilmesi gerektiğini belirten Meyer-Landrut, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın 2019 yılında açıklandığını anımsatarak, bunun iklim değişikli zorluklarına yanıt olarak AB'nin kabul ettiği yeni ekonomik büyüme stratejisi olduğunu dile getirdi.

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, makine sektörünün imalat sanayinde kilit noktada olduğunu vurgulayarak “18 bin 300 firma ile faaliyet gösteren sektör, 23 milyar doları aşan performansıyla 2021 yılında en fazla ihracat yapan sektörlerden biri oldu” dedi. Yatırım, üretim ve istihdam politikalarında köklü değişikliklere yol açacak dönüşümün, ekonomik kalkınmaya uygun şekilde hayata geçirileceğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yeşil ve dijital dönüşüme yönelik çalışmaların sektöre önemli katkılarda bulunacağını ve gelecek dönemde rekabetçiliği daha ileri noktaya taşıyacağının altını çizerek tüm şirketleri Bakanlık ile temas içinde olmaya ve desteklerden faydalanmaya davet etti.

Sıfır Karbon Hedefinde Yeşil Dönüşüm Politikaları

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen ilk panelde söz alan TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak, makine sanayinin yeşil dönüşümüyle ilgili bilgilerini paylaştı. Sak, başlangıçta Türkiye’nin iklim değişikliği gündemini özetledi. Yeşil dönüşümde yeni yaklaşımlardan biri olan “Yeşil Kompleksite Endeksi”nin TEPAV’da da çalışılmaya başladığını belirten Sak, bu yaklaşımı açıklayarak Türkiye’nin dünyadaki yerinden bahsetti. Sak, Türkiye’de ve dünyada dış ticareti ürün ve ülke bazlı ele alarak, Türkiye’de makine sektörünün gelişimini özetledi. Türkiye’de makine sektörünün yıllar içinde ilerleme kat ettiğini ihracat verilerine dayandırarak belirten Sak, sektörünün enerji tüketiminin de diğer sektörlere göre daha az olduğunu sözlerine ekledi. Sak, Türkiye’nin yeşil ürün çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğundan bahsederek makine sektörünün daha yeşil ürünler üretmek için gerekli yeteneklere ve potansiyele sahip olduğunu, ancak bu alanda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Yeni yeşil bir sanayi politikasının gerekliliğini vurgulayan Sak, bu süreçte veri ve sonuç odaklı bir yapıda kurgulanmış özel sektör-kamu iş birliğininin önemini belirterek sözlerini sonlandırdı.

 

 

Güven Sak'ın etkinlikte yaptığı sunum için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler