logo tobb logo tobbetu

TEPAV/SAK:"Türkiye'nin Büyümesi, Yerel Büyüme Stratejilerinin Bileşkesi Olarak Düşünülmelidir"" "Manisa 2023" strateji geliştirme çalışmaları 18 Aralık’ta başladı.
22/12/2009 - Okunma sayısı: 3174 MANİSA- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak Türkiye'nin yerelin potansiyelini daha iyi değerlendirecek bir büyüme stratejisine ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin büyümesi, yerel büyüme stratejilerinin bileşkesi olarak düşünülmelidir" dedi.

Manisa 2023 strateji geliştirme çalışmaları 18 Aralık 2009 tarihinde Manisa 2023 Platformu Girişim Grubu toplantısıyla başladı. Manisa Valiliği, Manisa İl Genel Meclisi, Manisa Belediyesi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin oluşturduğu Girişim Grubu kendi arasında yaptığı toplantının ardından bir basın toplantısı yaparak Manisa 2023 süreci hakkında bilgi verdi.

Platforma danışmanlık yapan TEPAV Direktörü Sak yaptığı sunumda yerel büyümenin önemine dikkat çekti. Yerel düşünme alışkanlığının kendiliğinden gelişmeyeceğini, çaba gerektirdiğini belirten Sak, "Yerel düşünme alışkanlığı bütün için faydalıdır" dedi.

Sak konuşmasında Manisa'nın önemli değerlere sahip olduğuna dikkat çekerek, yabancı ve yerel sermayeye ait büyük işletmelerin üretim tesislerine ev sahipliği yaptığını, verimli araziler ve tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olduğunu, İzmir'e yakınlığı nedeniyle lojistik imkanları olduğunu, yer altı ve yer üstü değerleri bulunduğunu hatırlatarak Manisa'nın sahip olduğu değerleri zenginliğe dönüştüremediğine dikkat çekti.

Sak, ihtiyacın iktisadi ve sosyal gelişime dair tercihleri İl'in tüm iddia sahiplerinin paylaşması, ortak akla dayalı hareket ve bütüncül bir çerçeveye ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, "Önümüzde gidilecek uzun bir yol var. Sorun tanımlama, tasarım,uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerinde aktif katılım gerekiyor. Katılımı aktifleştirmek ve motive etmek için tüm aşamalarda ama en önemlisi üretilecek proje ve eylemlerin izlenmesi ve değerlendirilmesinde bir yönetişim mekanizması tasarımı gerekiyor. İletişim politikasının geliştirilmesi ve halkla ilişkilerin canlı tutulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Manisa 2023 çalışmaları çerçevesinde düzenlenecek katılımlı planlama etkinliklerinden ilki olarak 19-20 Aralık 2009 tarihlerinde "Manisa 2023 Vizyonu Arama Konferansı" yapıldı. Manisa'nın kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşundan gelen katılımcılar arama konferansı çerçevesinde yaptıkları değerlendirme sonucu 9 gruba ayrılarak çalışma yürüttüler. "Kentleşme-yönetim", "sosyal-kültürel gelişim", "sanayi-ticaret-enerji", "turizm-tarih", "sağlık", "eğitim-üniversite", "çevre-su", "su-tarım" ve "vizyon" konularında çalışan gruplar kentin bu alanlarındaki sorunlarını, çözüm yollarını ve uygulanabilecek projeleri konuştular.

Sıra ilçelerde…

Manisa 2023 çerçevesinde, önümüzdeki günlerde Arama Konferansı'nın sonuç Raporu hazırlanarak, tüm Manisalılarlarla paylaşılacak.

Ocak ayı içerisinde ise Manisa'nın ilçeleri için İlçeler Arama Konferansı yapılacak.

Bu arada, Manisa 2023 Platformu toplanarak üretilen tüm proje fikirlerini, değerlendirecek ve tüm Manisalıların değerlendirmesine sunacak.

Yazdır

« Tüm Haberler