logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Türkiye'nin OSB Modelini İslam Ülkelerine Taşıyor İslam Kalkınma Bankası (İKB) ile işbirliği protokolü imzalayan TEPAV, başta Türkiye'nin Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusundaki tecrübesinin aktarılması olmak üzere İslam ülkelerine ekonomik entegrasyon ve özel sektörün gelişimi konularında yol gösterecek.
Haber resmi
15/10/2010 - Okunma sayısı: 4523

ANKARA - TEPAV, Türkiye'nin Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusundaki tecrübesini İslam ülkelerine taşımak için kolları sıvadı. Önümüzdeki günlerde İslam Kalkınma Bankası'na (İKB) bağlı Özel Sektör Geliştirme Örgütü (ICD) ile İslam Ülkeleri İstatistiksel, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC)'yle TEPAV arasında Türkiye'nin OSB modelinin İslam ülkelerine nasıl aktarılabileceğine ilişkin bir araştırma projesi başlatılacak. TEPAV, projede başta bu deneyimin aktarılması olmak üzere ekonomik entegrasyon ve özel sektörün gelişimi konularında da İslam ülkelerine yol gösterici olacak.

Türk firmalarının da önü açılacak

Projeye ilişkin bilgi veren TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar, çalışmayla İslam ülkelerinde refah artışına katkıda bulunmanın yanı sıra "bölgesel güç" olmanın sancılarını yaşarken aynı zamanda kendi de büyüme sürecinde olan Türkiye'nin pazardaki konumunu da kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Bu ülkelere giden Türk firmalarının serbest piyasa ekonomisi ve kurumsal altyapının gelişmemiş olmasından kaynaklı sorunlar yaşayabildiğini hatırlatan Çağlar, bu nedenle İslam ülkelerinde ekonomik entegrasyonun gelişmesi halinde Türkiye'nin bu pazarlarda da önünün açılacağını belirtti. Çağlar, projenin İKB üyesi ülkeler açısından özel sektörün gelişmesi  ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkı sağlayacak sonuçları olacağını da vurguladı.

Çağlar, projenin temelde İslam ülkelerinin ekonomik entegrasyonu ile özel sektör gelişiminin üzerinde dururken bu ülkelerde özel ekonomik bölgelerin rolünün de inceleneceğini ifade etti. Burada spesifik olarak Türkiye'nin OSB konusundaki tecrübesinin ele alınacağına değinen Çağlar, Türkiye'deki modelin bu ülkelere nasıl aktarılabileceği ve oluşturulacak bu bölgelerin ülkelerin ekonomik entegrasyonuna nasıl katkıda bulunabileceği sorularına yanıt aranacağını kaydetti. Çağlar, 1 yılda tamamlanmasını bekledikleri projenin sonunda bu konuda somut politika önerileri ortaya koyacaklarını belirtti.

Türkiye "çeşitlenme" ile bölgede açık ara önde

Ayrıca Türkiye'nin İslam ülkelerine nasıl "yol gösterici" olabileceği konusuna değinen Çağlar, bunun için Türkiye'ye bölgedeki ülkelerin gözüyle bakmak gerektiğini çünkü oradan görünen resmin farklı olduğunu söyledi. Bu resmin son yıllarda Türkiye'de yaşanan ekonomik çeşitlenme göz önünde bulundurulmadan değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Çağlar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eksen mi kayıyor tartışmaları da bu çerçevede ele alınmalı. Türkiye'deki çeşitlenme sürecinin en önemli boyutu  sanayinin daha geniş bir tabana yayılması olarak ele alınabilir. Belli başlı 3-4 sanayi merkezinin dışına çıkılıyor, üretim tabana yayılıyor. İkincisi ise üretim yapımızla ilgili çeşitlenme. Eskiden ihracatımızda ön plana çıkan birkaç sektör vardı, şimdi ise çok daha fazla sayıda. Bir de 80'li yıllarda düşük teknolojili ve tarıma dayalı ürünler ihraç eden Türkiye'nin bugün orta teknolojiye sahip bir üretim yapısı var. Örneğin 500 milyon doların üzerinde 40 ürün grubunda ihracat yapabiliyoruz. Bu çeşitlilik desenini bölge ülkeleriyle kıyasladığımızda Türkiye açık ara önde. Burada Rusya 28, Romanya 20, İsrail 15, İran 8 ve Mısır 11 ürün grubuyla karşımıza çıkıyor. Çeşitlenmenin üçüncü boyutu da pazarlar konusunda. Artık çok daha fazla ülkede varız. 500 milyon doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 47.  Oysa Ukrayna 32, Romanya 21, İran ise 5 pazarda kendini gösterebiliyor. İhracat dağılımında da çeşitlenme sürecini görüyoruz. İKB üyeleriyle Türkiye ilişkisini değerlendirirken bu verileri de akılda tutmak gerekiyor."

TEPAV ile İKB arasında başlatılacak projeye ilişkin işbirliği protokolü geçen hafta İstanbul'da imzalanmıştı. TEPAV, bir süre once de İKB üyesi ülkelerden uzmanların katılımıyla yine İstanbul'da "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi' konulu bir çalıştay düzenlemiş ve İslam ülkelerine Türkiye'nin bu konudaki deneyimlerini aktarmıştı.

 

 

Medyada

REFERANS

Yazdır

« Tüm Haberler