logo tobb logo tobbetu

Anayasada Etnik Yapı ve Yerelleşme: Güney Afrika Örneği TEPAV'da düzenlenecek bir toplantıyla, Güney Afrika'nın etnik yapı ve adem-i merkeziyetçilik konularıyla öne çıkan anayasa yapım süreci masaya yatırılacak.
Haber resmi
02/12/2010 - Okunma sayısı: 2207

ANKARA - TEPAV, Türkiye'deki anayasa tartışmalarına katkı yapmak amacıyla sürdürdüğü çalışmalar kapsamında son olarak Güney Afrika deneyimini masaya yatırıyor. "Etnik Yapı, Bölge İdaresi ve Kentlerin Yönetimi: Güney Afrika'nın Hikayesi" başlığı altında 3 Aralık 2010 Cuma günü düzenlenecek bir toplantıyla, Güney Afrika'nın etnik yapı ve adem-i merkeziyetçilik konularıyla öne çıkan yeni anayasa yapımı süreci ele alınacak.

TEPAV'da gerçekleştirilecek toplantıya, Güney Afrika'da bu sürece yakından tanıklık etmiş olan Philip Van Ryneveld konuşmacı olarak katılacak. Güney Afrika'da 1980'lerin sonu ile 1995 yılları arasında yaşanan siyasi dinamiklerin değerlendirileceği toplantıda, anayasa çerçevesinde adem-i merkeziyetçiliğin nasıl hassas bir konu haline geldiği, bu çerçevede vergi toplama yetkisinin tayini gibi mali alandaki uygulamalar, başarılı kent yönetimi ile kent çapında yığılma ekonomileri yönetimi ve bölgesellik/federalizm konuları tartışılacak.

Van Ryneveld kimdir?

Toplantının açılış konuşmasını yapacak olan Philip Van Ryneveld, ülkesinde "eyalet hükümeti" alanında çalışmalarıyla biliniyor. Ryneveld, Nelson Mandela'nın liderliğinde Güney Afrika'daki ilk demokratik seçimin galibi olan Afrika Ulusal Kongresi'ne anayasa görüşmelerinde teknik danışmanlık yapmış bir isim... Güney Afrika'da 1980'lerin sonundan 1995 yılına kadar geçen hareketli siyasi süreçte etkin biçimde rol alan Ryneveld, 1990'ların başında ülkede azınlığı oluşturan beyazlar tarafından yapılan kanunların sona erdirilmesinde önderlik eden hareketin içinde yer aldı. Ryneveld, sonrasında ise ülkede sürdürülen anayasa görüşmelerinde Afrika Ulusal Kongresi'ne adem-i merkeziyetçilik konusunda teknik danışmanlık yaptı. Philip Van Ryneveld'in eyalet hükümeti konusundaki çalışmaları, Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) anayasa sürecindeki adem-i merkeziyetçilik konusundaki müzakere pozisyonunda etkili oldu. 1997-2001 döneminde Cape Town'da finans konusunda yerel yönetici olarak görev alan ve sonraki yıllarda sorumluluğu yerel idareye bırakılacak olan kamu ulaşımı gibi konularda çalışmaları bulunan Ryneveld, şu an özel sektörde danışmanlık görevini sürdürüyor.


 

 

Yazdır

« Tüm Haberler