logo tobb logo tobbetu

Harvard Üniversitesi'nden Prof. Hausmann: "Ürün desenini çeşitlendirip, Çin yerine Hindistan'a odaklanın" TEPAV'ın düzenlediği yuvarlak masa toplantısına katılan Hausmann "Türkiye'nin Büyüme Meselesi ve Bölgesel Kalkınma"  başlıklı bir sunum yaptı.
Haber resmi
08/12/2010 - Okunma sayısı: 3200

İSTANBUL - Harvard Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Merkezi Direktörü Prof. Ricardo Hausmann, dünyadaki ortalama tüketim eğilimlerinin gelişiminin Türkiye'nin ihracat desenine çok benzediğini belirtirken, bu fırsattan yararlanması için Türkiye'ye bir takım önerilerde bulundu.

TEPAV'ın 8 Aralık 2010 Çarşamba günü düzenlediği "Türkiye'nin Büyüme Meselesi ve Bölgesel Kalkınma" konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan Hausmann, Türkiye'nin üretim ve ihracat mallarını hızla çeşitlendirmesi gerektiğini belirtirken, "Gelişmenin yolu sofistike olmayan ürünleri üretim ve ihracat sepetinden çıkartmak değil, bu sepete yeni ürünler ekleyebilmekten geçiyor" dedi. Hausmann, özellikle Doğu illerinde bu konuda hızlı adımlara ihtiyaç olduğunu söylerken, Ortadoğu ve Asya pazarlarına daha az sofistike de olsa mal satmanın bu illerin gelişme potansiyeli açısından önemini vurguladı. Bununla birlikte sofistike ürünlerle gelir düzeyi arasındaki bağa işaret eden Hausmann, sanayi politikasının odağına bu ürünler için gereken beceri artışını koymak gerektiğini de belirtti.

Kamu-özel diyalog kanalı genişlemeli

Ürün sepetinde çeşitlilik ve sofistikasyon artışını ülkenin yanı sıra şehirler bazında düşünmek gerektiğine değinen Hausmann, bu çerçevede kamunun özel sektörle diyalog kanalını genişletmesine duyulan ihtiyaca da işaret etti. Hausmann, Türkiye'nin bu konuda çeşitli kısıtlara sahip olduğunu, Amerika'da ise özel sektörün Kongre'de gerek temsilcileri kanalıyla gerekse lobi grupları aracılığıyla ihtiyaçlarını daha etkin biçimde anlatabildiğini belirtti. Hausmann, Türkiye'nin önceliğinin de bu konuda ilerleme sağlamak olması gerektiğini söyledi.

Hausmann ayrıca, Türkiye'ye son dönemde öne çıkardığı pazarlardan Çin'den çok Hindistan'a odaklanması çağrısı yaptı. Türkiye'nin Çin'e ihracatına yakından bakıldığında iki ülkenin doğal ticaret partneri olmadığının görüldüğünü belirten Hausmann, Çin'in Türkiye'den ağırlıklı biçimde hammadde satın aldığını söyledi. Hausmann, Hindistan'ın ise Türkiye'nin ihracat desenine benzer bir ithalat yapısına sahip olduğunu ve bu nedenle bu pazara odaklanmanın faydalı olabileceğini ifade etti.

hausmann toplantisi.520px

Büyümede tablo daha tehlikeli

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ise, Türkiye'nin yapısal sorunlarından bahsederken, büyümede cari açığın etkisine ve düşük tasarruf oranlarına işaret etti. Büyümedeki mevcut resmin 2001 yılıyla kıyaslandığında daha tehlikeli gözüktüğünü söyleyen Sak, 2001 yılında büyümede etkili olan ihracat artışının düşerek yerini iç talepte artışa bıraktığını belirtti. Sak, bu çerçevede finansman kalitesinde bozulma ile kısa vadede ihracatta gerileme sorunlarının varlığına dikkat çekti. Son dönemde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu reformların yoğun politika gündemi nedeniyle ertelendiğini hatırlatan Sak, seçimlerin gündemde olduğu önümüzdeki dönemin de bu anlamda fazla ümit vadetmediğini ifade etti. Oysa ekonomide atılması gereken adımlar olduğunu söyleyen Sak, AB ile rekabeti mümkün kılacak vergi reformuna, yenilikçiliği artıracak bir sanayi stratejisi ile bölgesel kalkınma stratejisine duyulan ihtiyaca işaret etti. Sak ayrıca, işgücü piyasasında çözüm bekleyen sorunlar olduğunu belirtti.

Ricardo Hausmann kimdir?

Doktorasını Cornell Üniversitesi'nde ekonomi dalında tamamlayan Prof. Hausmann, Dünya Bankası, IMF, Inter-Amerikan Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi birçok uluslararası finansal kuruma ve otuzdan fazla ülke hükümetine danışman olarak hizmet verdi. 1994-2000 yılları arasında Latin Amerika ve Karayip ülkelerinde sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı için faaliyet gösteren "Inter-Amerikan Kalkınma Bankası"nın baş-ekonomisti olarak görev aldı. 1992-1993 döneminde ise Venezuela Planlama Bakanı ve Venezuela Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı. Ayrıca IMF - Dünya Bankası Kalkınma Komitesi'nde başkanlık yaptı. Son araştırmasında ülkelerin büyüme süreçlerinde üretim modellerindeki değişime ve bunun politik yansımalarına odaklandı, ülkelerin kalkınma sorunlarını tespit etmeye yönelik bir metodolojinin geliştirilmesine de katkı sağladı.

 

Toplantıda TEPAV Direktörü Güven Sak'ın yapmış olduğu sunumun tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Medyada

DUNYA

Yazdır

« Tüm Haberler