logo tobb logo tobbetu

ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Fernandez, “Türkiye’deki Girişimciliği” Dinledi ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez, TEPAV’da Türkiye’de girişimcilik alanında çalışan kurumların temsilcileriyle biraraya geldi.
Haber resmi
05/10/2011 - Okunma sayısı: 2448

ANKARA – TEPAV’ın koordinatörlüğünde ABD Dışişleri Bakanlığı ile TOBB arasında yürütülen "Küresel Girişimcilik Programı (Global Entrepreneurship Program/GEP)-Türkiye” kapsamında 4 Ekim 2011 Salı günü bir çalışma kahvaltısı düzenlendi. TEPAV’da düzenlenen ve Türkiye’de girişimcilik alanında çalışan kurumlardan temsilcilerin bulunduğu toplantıya, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ekonomi, Enerji ve İş Çevresinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez de katıldı.

Teknoloji temelli girişimcilik ihtiyacı…

Toplantı, TEPAV Direktörü Güven Sak’ın GEP-Türkiye Projesi hakkında katılımcıları bilgilendirmesiyle başladı. Sak, Türkiye’de genel olarak bir “Girişimcilik iyidir” fikri olduğunu ancak bu fikrin nereye yönlendirileceğinin önem taşıdığını söyledi. Bu çerçevede inovasyona dayalı girişimciliğe duyulan ihtiyaca işaret eden Sak, toplumsal dönüşüm ve devam eden dönüşüm süreçlerinde girişimcileri destekleyen projelerin faydalı olduğunu vurguladı. Sak, GEP-Türkiye’nin de bu kapsamda önemine işaret etti ve projeyle daha önce bu yoldan geçmiş girişimcilerle Türkiye’den yolun başındaki kişilerin biraraya getirileceğini söyledi. TEPAV Direktörü Sak, girişimciliğin kutlanacak olmasının da politik farkındalığı artıracağını ifade etti.

ABD’li Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez de kısa bir sunumla proje süresince yapılacak çalışmalara değindi ve ardından katılımcıların kurumlarının bu alanda yaptığı çalışmalar ile girişimciliğin desteklenmesinde Türkiye’de yaşanan sorunları içeren görüşlerini dinledi.

Bu çerçevede Türkiye’de girişimciliğin gelişmesi noktasında “akıllı para” ve “güvenilir iklim” ile “melek yatırımcı” ve “mentorlüğe” duyulan ihtiyaç aktarıldı. Türkiye’de bu alanın desteklenmesinde bir “organize olunamamışlık” sorununun yaşandığının ifade edildiği toplantıda; internet üzerinden girişimcilik eğitimi imkânlarının geliştirilmesi, teknoparklardaki teknoloji transfer ofisleri ile kuluçka merkezleri modelinin üzerinde durulması, risk sermayesi alanında ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin yapılması gibi konular da tartışıldı.

Girişimciliğin kutlanması başarı unsuru

Toplantıya katılan Küresel Girişimcilik Programı Baş Danışmanı Shelly Porges de katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Porges, eğitim ve destekler ile iş yapma iklimi gibi girişimcilik alanında başarı için gerekli unsurlar arasında girişimciliğin kutlanmasını da saydı. Girişimcilikte ihtiyaç olan bağlantıları kurmanın önemli olduğuna dikkat çeken Porges, diasporanın bu alanda Türkiye için önemli bağlar oluşturabileceğini sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fernandez’in Türkiye’de kadın girişimcilerin desteklenmesine duyulan ihtiyaca da değindiği toplantıda ayrıca, katılımcılarla GEP-Türkiye’nin iş planı konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Programın Türkiye ayağıyla ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler