logo tobb logo tobbetu

Yerel Yönetim Reformu Kapsamında Yerel Yönetimlerin İdari Özerkliği Nasıl Tartışılmalı? Yerel Yönetim Reformu Tartışma Dizisi / Politika Notu - 2 / Selçuk Sertesen
Haber resmi
24/10/2011 - Okunma sayısı: 6211

"Yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin seçim öncesi söylemler yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve özerklik olarak iki kavramı öne çıkarmış ancak kavramlar “kasıt”, “niyet” tartışmaları arasında iyice muğlâklaşmıştır. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin ön koşulu özerkliğe veya özyönetime sahip olabilmeleridir. Seçim öncesi tartışmalarda yerel yönetimlerin güçlendirilmesi kısmen siyasi özerklik olarak algılanmıştır. Bizim bu notta vurguladığımız özerklik, modern kamu yönetiminin temel unsurlarından olan yerel yönetimlerin idari özerkliğidir.

Yerel yönetimlerin idari anlamda özerk olabilmeleri için üç temel şarttan söz edilebilir. Bunlardan ilki yerel yönetimlerin yasalarla belirlenen sınırlar içinde kesin karar alabilme hakkıdır. Merkezi yönetimin bu kararların alınmasının öncesinde ya da sonrasında müdahale ya da onay makamı olarak yer almaması gereklidir. İkinci ön şart ise karar alma organlarının seçim ile işbaşına gelebilmeleridir. Son olarak yerel yönetimler sorumluluklarını yerine getirebilmek için gerekli ve yeterli mali kaynaklara sahip olabilmelidir..."

Yazdır

« Tüm Haberler