logo tobb logo tobbetu

Köşe Yazısı / Ozan Acar: "Kaliteli yönetişim için yeni bir anayasa gereklidir" TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar, Türkiye'nin yönetişim kalitesindeki durumu değerlendirerek, bu bağlamda yeni anayasa ihtiyacı ve anayasa yapım sürecine ilişkin tespitlerde bulundu.
Haber resmi
16/12/2011 - Okunma sayısı: 3544

"İlkokulda öğretilenlerden tutun emekli olmak için gerekli şartlara kadar, hayatın her aşamasında bağlı olduğumuz kurallarda, yürürlükteki 1982 Anayasası’nın ruhu vardır. Normlar hiyerarşisi, sosyal ve iktisadi ilişkilerimizde uymak zorunda olduğumuz kanun, tüzük ve yönetmeliklerin anayasayla çelişmemesi gerektiğini söyler. Kuralların değiştirilmesi mümkün olsa da anayasaya uygunluğu ilkesi sabittir. Dolayısıyla, Türkiye’nin kurumsal altyapısında yapılabilecek reformların sınırlarını belirleyen temel metin yine anayasadır.

1982 Anayasası bugüne kadar tam 17 kez kısmi olarak değiştirildi. Ancak, toplumun hemen her kesiminden yükselen eleştirilere bakınca, yapılan değişikliklerin anayasayı “ideal” bir metne dönüştürdüğünü söylemek mümkün değil. Nereye baksanız yeni bir anayasa talebinin dile getirildiğini görüyorsunuz. Mevcut anayasanın değiştirilmesi hususunda böylesine geniş bir mutabakat zemininin varlığı son derece önemlidir. Türkiye’yi, 2023’te dünyanın en büyük onuncu ekonomisi olma hedefine yakınlaştıracak yeni bir temel metin için fırsat kapısı aralanmıştır..." değerlendirmesiyle başlayan yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler