TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Meclis Başkanı Çiçek’in konuşmalarıyla başlayan toplantı dizisinin ilkine 300’ün üzerinde vatandaş katılarak yeni anayasa sürecine katkı verdi.
ANKARA - Anayasa Platformu’nun TEPAV sekretaryasında “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla organize edilen “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın ilki, 8 Ocak 2012 Pazar günü Ankara’da yapıldı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (ETÜ) düzenlenen toplantıya, yüzlerce vatandaş katıldı.
Toplantı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışta Anayasa Platformu’nu oluşturan meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri de bulundu.
Konuşmasında toplumun bütün kesimlerinin yeni anayasa istediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin hedefleri ile mevcut altyapı artık uyuşmuyor. İktisadi, sosyal ve siyasi dönüşüm sürecinin, artık yeni bir anayasa ile taçlandırılması gerekiyor” dedi. Yeni anayasanın katılımcı bir tartışma süreciyle hep birlikte yapılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “dar gelen elbiseyi” değiştirecek olanın da bu kez halkın kendisi olması gerektiğini söyledi.
“Tarihi bir gün…”
TOBB Başkanı, bu çerçevede katılımcı anayasa yapma sürecini 13 meslek örgütü ve STK olarak “Anayasa Platformu” adıyla 2007 yılında başlattıklarını hatırlatırken, bugün ise yeni kuruluşların katılımıyla platformun genişlediğini söyledi. Toplantıda Cumhuriyet tarihinde ilk kez katılımcı bir anayasa yapılacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bunu kapalı kapılar ardında uzmanların isteklerine göre değil, hep birlikte yapmalıyız. Burada bulunan herkesin çorbada tuzu bulunacak. Türkiye’de müzakereci demokrasinin ilk uygulamasını gerçekleştireceğiz. Demokrasimize sınıf atlatacağız” dedi.
Toplantının başlangıç niteliğinde olduğunu ve sorularla yöntemin deneneceğini ifade eden M. Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Bugün aramızda 300’ün üzerinde Anayasa Gönüllüsü var. Gönderdiğimiz 60 binin üzerinde yazılı ve sesli mesaja cevap veren 3.000 kişinin arasından Anayasa Gönüllüsü olarak buraya geldiler. Bugün bu salondakilerin; Yaş ortalaması 41. Katılımcıların %68'i erkek, %32'si kadın. İlköğretim mezunları %18, lise mezunları %33, üniversite mezunları ise %49. Katılanların %31’i Çankaya ilçesinden, %23 Yenimahalle’den, %21 Keçiören’den, %11 Mamak’tan, %7 Altındağ’dan. Aramızda doktor da var, iş adamı da var, memur da var. Berber de var, elektrik teknisyeni de var. Emekliler de burada, işsizler de burada. Bu tartışma sürecinde aramıza binlerce Anayasa Gönüllüsü daha katılacak. Anadolu’nun dört bir tarafında 1.000’er kişilik vatandaş toplantıları düzenleyeceğiz.”
Hisarcıklıoğlu, her ilin anayasal meselelere yönelik eğilimlerini ortaya koymak istediklerini, süreç sonunda da bu yönelimlerle uzlaşı alanlarını derleyip Meclis Başkanlığı’na teslim edeceklerini kaydetti.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise, yeni anayasa çalışmalarını bu yılın sonunda olumlu bir şekilde sonlandırmayı hedeflediklerini belirtirken, anayasanın toplumun, milletin devletinden beklentileri anlamına geldiğini, dolayısıyla toplantıda yapılacak katkıları önemsediklerini ifade etti. Çiçek, şöyle konuştu:
“30 yılda 17 değişiklik ihtiyacın göstergesi..”
“Mevcut anayasanın milletimize, toplumumuza değişen ihtiyaçlarımıza baktığımızda dar geldiği ortada. Bunun en somut örneği, 30 yıllık süre içinde 17 defa değiştirilmiş olmasıdır. Bu da şunu gösteriyor ki her 13-14 ayda bir Türkiye'nin gündemine bir anayasa konusu gelmiş. En temel yasada her 13-14 ayda bir değişiklik gündeme geliyorsa o zaman bu ülkede hukuk istikrarını buna bağlı başka istikrarı sağlamak da mümkün değildir. ''
Bu süreçte, desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade eden Çiçek, ''Bir anayasa yapıldıktan sonra tekrar başa dönüp, bir 30 sene daha anayasal konuları tartışmak istemiyoruz. Onun için kim ne söyleyecekse bugün söylemeli, bugünlerde söylemeli ve bu işi bu sene bitirmeliyiz... Bu organizasyonu yapanlar Türkiye'nin aşağı yukarı 40-45 milyonu ile doğrudan muhatap olan kesimdir. Bu önem arz ediyor” dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Milletvekili Atilla Kart ve MHP milletvekili Oktay Öztürk de açılışta kısa birer konuşma yaptı.
Ahmet İyimaya, halkın iradesini yansıtan geniş katılımcı bir anayasa yapılması fırsatının yakalandığını ve hayata geçirileceğine inandığını söyledi. İyimaya, ''Bu anayasanın hücresi birey, ruhu millet, rayihası toplum, hizmetçisi devlet olmalıdır'' dedi.
Komisyonunun toplumun tüm kesimleri ile irtibat içinde olduğunu ve işlevi nedeniyle büyük önem taşıdığını belirten Atilla Kart ise, Anayasa Platformu gibi oluşumların da görüşlerin ortaya konulması açısından gerekli olduğunu kaydetti. Anayasa yapılması sürecinin yalnızca komisyon üyelerinin sırtına bırakılamayacak kadar ağır, önemli ve tarihi olduğunu ifade eden Kart, bu noktada toplumun her kesiminin çalışmaya iştirak etmesini istedi. Kart, ''Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşlarını kucaklayacak, cumhuriyetin değer ve kazanımlarını demokrasi ile güçlendirecek, taçlandıracak bir çalışmanın içerisinde olacağımızın bilinmesini istiyorum'' dedi.
Oktay Öztürk de konuşmak değil dinlemek için bu toplantıda bulunduklarını dile getirerek, toplumun bütün katmanlarının fikirleriyle oluşan bir anayasa yapılmasına çalıştıklarını söyledi. Öztürk, ''Bu milletin birliğinin, beraberliğinin, ezelden bugüne geldiği kadar ebediyeti kadar devam etmesi… Bizim tek kırmızı çizgimiz budur. Hiçbir ferdinin dışarıda kalmadığı, hiçbir zerresine kimsenin göz dikemediği bir Türkiye'ye bizi götürecek bir anayasa istiyoruz'' diye konuştu.
Açılış konuşmalarının tamamlanmasıyla toplantı salonunun girişinde Anayasa Platformu üyesi kurumların isimlerinin yazılı olduğu kutulardan dev bir renk küpü oluşturuldu ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çekildi. Ardından da toplantının, Anayasa Gönüllüleri ile tüm gün sürecek interaktif kısmına geçildi.
İsteyen vatandaşların görüşlerini “Serbest Kürsü” kısmında da dile getirdiği toplantı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TEPAV Direktörü Güven Sak’ın konuşmalarıyla sona erdi.
Anayasa Platformu genişledi
Platformu oluşturan 13 kuruluş TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği,Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği’nden oluşuyordu. Platforma TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, KADER, Türkiye Sakatlar Federasyonu, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV), Başkent Kadın Platformu, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşlar da katıldı.
02/10/2024
01/10/2024
27/09/2024
27/09/2024
24/09/2024