logo tobb logo tobbetu

Anayasa Vatandaş Toplantıları’nın Dokuzuncu Durağı Bursa Oldu Toplantı, dokuz il içinde en yüksek kadın katılımına sahne oldu.
Haber resmi
01/04/2012 - Okunma sayısı: 3127

BURSA – Anayasa Platformu’nun yeni anayasa ile ilgili olarak “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen toplantılarının dokuzuncusu, 1 Nisan 2012 Pazar günü Bursa’da yapıldı. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın birinci aşamasının gerçekleştirildiği güne denk gelmesine rağmen toplantıya katılımın ve kadın katılımının yüksekliği  dikkat çekti.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Anayasa Platformu Vatandaş Toplantısı’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bursa, Osmanlı’nın küçük bir devletten muhteşem bir imparatorluğa dönüşmesine şahit olmuş bir şehirdir. Ülkemizin çok kıymetli siyasetçileri ve sanatçıları da bu şehrin birer evladıdır” sözleriyle Bursa’nın tarihi ve toplantının bu şehirde yapılmasının önemi üzerinde durdu.

“Bu sanayi, kültür ve eğitim kentinde yetişmiş vatandaşlarımızın görüşleri, istekleri yeni anayasamıza büyük katkılar sağlayacaktır” diyen Hisarcıklıoğlu, toplantıda oluşan tabloya ilişkin ise şunları ifade etti:

“Bu manzaranın çok büyük bir anlamı var. Bu kuruluşların tamamının farklı dünya görüşleri var, farklı çıkarları var. Aramızda işadamı da var, işçi de var. Esnaf da var, emekli de var. Tek tek sorsanız hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ama bu ülkenin geleceği için, yeni bir anayasa için bir araya geldik.”

Demokrasinin kalitesini ve ekonominin gücünü artıracak yeni bir anayasaya duyulan ihtiyacı vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “(Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmamız)  benim içime sinmiyor. Çünkü bize yakışan en tepeye oynamak. Benim ecdadım bunu yapmadı mı? Bursa, bu başarıya şehadet etmedi mi? Şimdi bir hedef koyduk. Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız. Kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkaracağız. Çünkü bu millet bunu hak ediyor” dedi.

“Amacımız, yasaları vatandaşın kalbine yazmak”

Bugünkü anayasamız pek çok değişiklikle yamalı bohçaya döndüğünü ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

”Seçkinlerin, muhtıraların, ara rejimlerin, darbelerin dayattığı değil halkın iradesinin ortaya çıkarttığı bir anayasaya ihtiyacımız var. İşte böyle bir anayasa bizi 2023 yılı için koyduğumuz büyük hedeflere doğru hızla ilerletir. Yeni anayasa ile amacımız, yasaları kağıtlara değil, 74 milyon vatandaşımızın kalbine yazmaktır. Herkesin kabul edeceği bir anayasayı ortaya çıkarmaktır”.

Bursalılara düşüncelerini açıkça dile getirmeleri çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, “Emin olun bu çabanız boşa gitmeyecek. Emin olun sesiniz duyulacak. Emin olun fikirleriniz Ankara’da yankılanacak. Bu bizim görevimiz. Derleyip toparlayıp uzlaşma komisyonumuza teslim edeceğiz” dedi.

“Anayasa meselesi 1 Nisan şakası olmasın”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmada, ''Ümit ediyorum ki siyaset kurumu, bu anayasa meselesini 1 Nisan şakası haline getirmez ve yüzünün akıyla bu süreci başarıyla sonlandırır. Bunu hem temenni ediyorum, buna ihtiyacımızın olduğunu da ifade etmek istiyorum'' dedi. Çiçek, her gün yeni bir anayasal sorunla boğuşulmayan bir dönemi aralamak, başlatmak adına yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“Bir taraftan ihtiyaç var, bir taraftan toplumsal talep var. İhtiyaç var, talep de var. 1808 yılından bu yana 200 yılı aşan dönemde Türkiye'nin bir anayasa yapma tecrübesi var, birikimi var” diyen Çiçek, yeni anayasayla ilgili çalışmaların 2012 sonunda belli noktaya getirilmesi gerektiğini,  yeni bir anayasanın siyaset kurumunun halka bir lütfu, bağışı olmadığını söyledi.

Çiçek, Meclis’ten son günlerde yansıyan fotoğraflara ilişkin olarak da ''Güzel bir atasözümüz var: ‘Öfke gelir göz kızarır, öfke gider yüz kızarır’. Gözünüzün kızardığı, söylediğiniz laflardan dolayı sonradan düşündüğünüzde yüzünüzün kızardığı bir ortam, anayasa yapım işini zorlaştırır. Sağlıklı diyalog ortamına herkesin ihtiyacı var'' diye konuştu.

Toplantıda TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Milletvekilleri ile Anayasa Platformu girişimci grubu ve destekçisi sivil toplum kuruluşları ile sendikaların temsilcileri de konuştu. Açılışın ardından Bursalılar ile çeşitli anayasal meselelere ilişkin tartışmalar ve oylamalar gerçekleştirildi.




Yazdır

« Tüm Haberler