logo tobb logo tobbetu

Hisarcıklıoğlu: “Anayasa her alanda önümüzü tıkıyor” Yeni anayasa maratonunda on ikinci il Erzurum oldu.
Haber resmi
22/04/2012 - Okunma sayısı: 2752

 

ERZURUM – Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları’nın on ikincisi, 22 Nisan 2012 Pazar günü Erzurum’da yapıldı. Erzurumlu vatandaşların yoğun ilgisinin dikkat çektiği toplantıya çocuklarıyla gelen vatandaşlar, tüm gün süren tartışmalara son ana kadar katılımı sürdürdü.

“Anayasa Platformu” adı altında biraraya gelen meslek örgütü, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının TEPAV sekretaryasında “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla düzenlediği toplantı serisinde sona yaklaşılıyor. Ankara’da başlayan; Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Samsun, Bursa, Trabzon ve Gaziantep toplantılarıyla süren yeni anayasa maratonunda son durak Erzurum oldu.

“Tarihteki gibi bugün de geleceği tayin edeceksiniz”

Erzurum Cemal Gürsel Spor Salonu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “dadaşların şehri” olarak nitelediği Erzurum’un tarihteki önemine işaret etti ve şöyle devam etti: “Erzurum, kurtuluş mücadelemizin ‘ilk ateşinin’ yakıldığı şehir. Erzurum, Türkiye Cumhuriyeti tohumunun, toprağa atıldığı şehir. Bundan tam 93 yıl önce, ülkemiz işgal altındayken Erzurum Kongresi’nde millet olma bilinci uyandı. Farklı görüşteki, farklı mezhepteki insanlarımız, farklılıklarını bir kenara attılar. Tek yumruk olup, ‘Millet, işgale hep birlikte karşılık verecektir’ dediler. İşte Erzurum geçmişte nasıl bu ülkenin kaderinin çizildiği kent olduysa, şimdi de Türkiye’nin geleceğini tayin eden şehir olacak.”

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, birbirinden farklı kesimleri temsil eden sivil toplum kuruluşları olarak yeni anayasa için biraraya gelerek “tek yürek” olduklarını ve ülke olarak ortaya konan hedeflere ulaşmada yeni anayasa yapma zorunluluğunun ortaya çıktığını dile getirdi.

TOBB Başkanı, “Bakın, içinde bulunduğumuz dönemde, küresel dengeler hızla değişiyor. 150 yıldır egemen olan Batı bocalarken; güneş yeniden doğudan yükseliyor. Bu süreçte, Türkiye için yepyeni bir fırsat doğuyor” diye konuştu. Cumhuriyetin 100. Yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girme hedefini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Kaybedecek 1 dakika bile vaktimiz yok. Ama artık, mevcut sistemle hedeflerimiz uyuşmuyor. Mevcut sistem bu milletin gerçek potansiyelini engelliyor. Çünkü Anayasa her alanda önümüzü tıkıyor. Koşacak gücümüz varken, yürüyerek ilerliyoruz” dedi.

“Bu dönem bu işi başarmalıyız”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yeni anayasa ihtiyacını vurgularken, ''Bu dönem biz bu işi (yeni anayasa) başarmak durumundayız. Şayet yapamazsak tarzındaki sorunun cevabı şudur: Bu yapılamazsa, siyasete güven azalır. Darbe anayasası kucağımızda kalır. Tartışılan anayasayla Türkiye yoluna devam etmek mecburiyetinde kalır” diye konuştu.

Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bugün hepimizin ilk fırsatta darbe anayasası, darbe anayasası deyip 50 tane-100 tane gerekçeyle bu anayasadan kurtulmak için ne söylüyorsak bunların hepsi kucağımızda kalır. İnşallah 2012 yılı Türkiye için yeni bir anayasa yılı olacaktır ve olmalıdır.''

Cemil Çiçek, Erzurum’un Türkiye’nin bağımsızlığında önemli bir yeri olduğunu vurgularken, Erzurum’da ve diğer illerde yapılan toplantılarda çıkan sonuçların anayasa için bir taslak niteliğinde olacağını ifade etti. 2012’nin Türkiye için yeni bir anayasa yılı olması gerektiğine dikkat çeken Çiçek, “Sivil anayasayı halkla yaptığımızda sivil siyasete olan güven artacaktır. Sivil siyasetin sorun çözme imkânı ve kabiliyeti artacak. Bundan sonra vatandaşımız her sorunun konuşulduğu görüşüleceği ve her sorunun yerin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğu inancı artmış olacaktır. Bu dönem uzlaşarak, anlaşarak, bir araya gelerek, toplumun hiçbir kesimini dışlamadan herkesi bu sürece katarak, herkesin bizim anayasamız dediği bir başarıyı birlikte gerçekleştirmek istiyoruz.”

Toplantıda Anayasa Platformu’nu oluşturan ve destekleyen sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin ardından Meclis’teki 4 partiyi temsilen milletvekilleri de birer konuşma yaptı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, “Yeni anayasa demokratik, özgürlükçü, çağdaş ve birey odaklı bir anayasa olmalı. TBMM’nin  çıkardığı bir anayasa olmalı ve temel sorunları çözecek şekilde tasarlanmalı” diye konuştu.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ise şimdiye kadarki anayasalarda milli iradenin ruhu ve milletin sesinin hakim kılınamadığını belirtti. Öztürk, anayasa gönüllüsü vatandaşlara “Erzurum kongresinin ruhunu taşıyanlar bu anayasanın sesi, ruhu olun” diyerek seslendi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Erzurum Kongresi ile başlayan kurtuluş mücadelesinin ardından 90 yıl geçtiğini ve bu sürede ülkede demokrasi ile milli iradenin içinin boşaltıldığını söyledi. Kart, “Milli iradenin içinin boşaltılmasına seyirci kalmadan, iktidar sahiplerine tabi olmadan bir anayasa yapmak zorundayız” diye konuştu.

“Pansuman değişikliklerle neden yetinelim?” diyerek yeni anayasaya olan ihtiyaca işaret eden TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da süreçte halkın milletin iradesinin önemli olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Kuruluş ve kurtuluş kararının verildiği Erzurum, bugün yeni anayasayı istiyorum diyor ve tartışıyor.”

Açılışın ardından Erzurumlu vatandaşların anayasal meselelere ilişkin görüş ve önerilerinin tartışılarak oylandığı tüm gün süren interaktif bölüme geçildi.

Yazdır

« Tüm Haberler