logo tobb logo tobbetu

“Arap Baharı”nın Ekonomik Geleceğinde “Dolaşım” Ön Planda TEPAV’da düzenlenen toplantıda, Arap ve Akdeniz ülkelerinin dönüşümün ardından ekonomide karşı karşıya olacağı zorluklar da Türkiye ile olası işbirliği alanları da tartışıldı.
Haber resmi
02/10/2012 - Okunma sayısı: 1747

 

ANKARA – TEPAV’da 2 Ekim 2012 Salı günü yapılan bir toplantıyla bölgede “Arap Baharı” olarak adlandırılan gelişmelere ekonomik açıdan bakıldı. Toplantının konuğu olan Avrupa Akdeniz Enstitüsü (European Institute of the Mediterranean - IEMed) Sosyo-ekonomik Kalkınma Direktörü Javier Albarracin, beklentilerin yüksek olduğu bölgede bu süreci belirlemesini beklediği faktörleri başta “dolaşım” olmak üzere “pazar” ve “sermaye” olarak sıraladı.

“Akdeniz ve Arap Baharının Geleceği: Ekonomik Öncelikler ve Yükselen Yeni Oyuncular” başlığını taşıyan toplantı, TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atla Eralp’in moderatörlüğünde yapıldı. Toplantının konuk konuşmacısı IEMed’den Albarracin, gelişmelerin yaşandığı ülkelerden örneklerle önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik beklentilerini ortaya koydu. Bu ülkelerin bir kısmı için “pazar” unsurunun önemli bir kısıt oluşturmadığını ancak “sermaye”nin şu an Avrupa’da bulunmadığını ve “dolaşım” unsurunun sürecin en temel meselesi olduğunu ifade eden Albarracin, bölge için “Arap Baharı”nın ardından hizmet odaklı ve kamu-özel işbirliğini öne çıkaran politikalar önerdi. Albarracin, “’Arap Baharı’, “AB kışı” mı?” sorusunu da yöneltti ve AB’nin MENA kapsamında bu ülkelerle projeleri olduğunu ancak bunların hayata geçmesinde zamanlamanın önemi üzerinde durulması gerektiğini söyledi.

Açılış konuşmasının ardından TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Serdar Sayan ile TEPAV Ekonomi Analisti Esen Çağlar konuştu.

Sayan: “Reformlar zorlayacak”

Türkiye’nin bölgenin ekonomik geleceği için yapabileceklerine işaret eden Sayan, bölge ülkeleri için zorlukların ilk sırasına ise “reformlar”ı koydu. Sayan, bu ülkelerde kurumsal kapasite sorunu yaşandığını ve Türkiye’nin bu noktada bölge ile işbirliği yapabileceğini söyledi. Serdar Sayan ayrıca, “Arap Baharı”nın ardından ülkelerde “yolsuzluk”, “işsizlik” ve “verimsizlik” gibi olumsuzluklarla başa çıkılması gerekeceğinin de altını çizdi.

Çağlar: “Pazar mı, ortak mı olacaklar?”

Esen Çağlar ise, sunumunda ağırlıklı olarak TEPAV’ın Türk ve Avrupalı işletmelerle bölge ülkelerini de içerecek ülkeleri biraraya getirecek “Küresel İş Köprüleri Projesi” kapsamında değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye bu ülkeleri Pazar olarak mı, ortak olarak mı görecek?” sorusunun önem kazandığını ifade eden Çağlar, bu noktada da Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Erbakan’ın geçmişte AB için ifade ettiği “Onlar ortak, biz Pazar” sözlerini hatırlattı. Çağlar, Türkiye-AB ilişkilerinde o zamandan bu yana çok şeyin değiştiğini sözlerine ekledi.

Toplantı katılımcılardan soru ve katkılarının alınmasıyla sürdü.

Yazdır

« Tüm Haberler