logo tobb logo tobbetu

AB Genişleme Süreci Prag’da Tartışıldı TEPAV Direktörü Sak, Türkiye’nin AB ile entegrasyonunun arttırılmasının ekonomide yapısal bir dönüşüm sağlanması için önemli olduğunu belirtti.
Haber resmi
22/10/2012 - Okunma sayısı: 2298

 

PRAG – TEPAV Direktörü Güven Sak, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edilen “Prague Enlargement Dialogue” kapsamında, AB’ye adaylık sürecinin Türkiye’ye sağladığı faydaları ve bundan sonraki süreçte Türkiye ile AB arasındaki işbirliği olanaklarının nasıl geliştirilebileceğini anlattı.

Sak, 22 Ekim 2012 Pazartesi günü Prag’da düzenlenen toplantıda, “AB Büyüme Gündeminde Genişlemenin Yeri” başlıklı panelde konuştu. Güven Sak, AB içi ticaret hacminin yüksekliğinin AB firmalarının oluşturduğu değer zincirlerinin bir yansıması olduğunu ve Türk firmalarının bu zincirde aldıkları payın arttığını anlattı. Gümrük Birliği anlaşmasının imzalanması ve ardından gelen üyelik süreci ile beraber Türkiye’nin Avrupa ile bağlarının güçlendiğini belirten Sak, süreç içerisinde Türkiye’nin ihracat yapısının da geliştiğini ifade etti. Sak, 2004 yılı senaryolarında Türkiye’de kişi başına milli gelirin AB’nin yüzde 50’sine ancak 2020’de ulaşacağının öngörüldüğünü, ancak bu hedefin 2011’de aşılmasının Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinden kaynaklandığını belirtti.

Ekonominin dinamik yapısının, ülkenin jeopolitik öneminin, enerji güvenliği konusunda Türkiye’nin rolünün ve genç nüfusun Türkiye’nin AB için önemini korumasında etkili olduğunu belirten Güven Sak, dönüşüm sürecinde ortaya çıkan yeni fırsatların da var olan işbirliğini güçlendireceğini ifade etti. Sak, yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin çok küçük bir kısmını kullanabilen Türkiye’nin yeşil büyüme alanında yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğuna işaret ederek, enerji verimliliğinin arttırılmasının ve kentsel dönüşüm sürecinin de yeni olası işbirliği alanlarından bazıları olduğunu belirtti.

AB’de yaşanan krizin Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin sofistikasyonunda yapısal bir bozulmaya yol açabileceğini aktaran Sak, AB-Türkiye ilişkilerinin Türk sanayisinin gelişimi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Çek Cumhuriyeti Sanayi Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Prag Aspen Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Radek Spicar’ın moderatörlüğündeki panelin diğer konuşmacıları Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanlığı Direktörü Bernadette Gierlinger; Avrupa Komisyonu Ticaret Birimi Direktör Yardımcısı Peter Balas ve Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı eski Bakan Yardımcısı Martin Tlapa oldu.

Güven Sak'ın sunumuna İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler