logo tobb logo tobbetu

Transatlantik Eğilimler 2013 Raporu TEPAV’da Açıklandı ABD, Avrupa ve Türkiye’de kamuoyu algısını ortaya koyan araştırmanın sonuçlarının açıklandığı toplantıya, ABD ve AB Büyükelçileri katıldı.
Haber resmi
18/09/2013 - Okunma sayısı: 3079

 

ANKARA – German Marshall Fund of United States (GMF) tarafından her yıl gerçekleştirilen “Transatlantik Eğilimler” araştırmasının 2013 yılı sonuçları 18 Eylül Çarşamba günü TEPAV’da düzenlenen bir toplantıyla açıklandı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean Maurice Ripert de katıldığı toplantının açılışında konuşan TEPAV Avrupa Birliği (AB) Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, bu yılki sonuçlar arasında ABD, Avrupa ve Türkiye kamuoylarının Suriye’ye askeri bir müdahaleye şüpheyle yaklaşırken MENA bölgesinde demokrasiyi desteklediklerinin dikkati çektiğini belirtti.

Öne çıkan bulgular…

Açılışın ardından araştırmanın öne çıkan sonuçları, GMF Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı tarafından paylaşıldı. Ünlühisarcıklı, Türkiye’de haziran ayında gerçekleştirildiğini belirttiği araştırmadan aktardığı bazı noktalar şöyle sıralandı:

- “Katılımcıların yüzde 38'i uluslararası konularda Türkiye'nin yalnız hareket etmesi gerektiğini, yüzde 21'i ise AB ile işbirliği yapmasını desteklediğini belirtti.

- Türklerin yüzde 72'si Suriye konusunda Türkiye'nin tamamen müdahalenin dışında kalması gerektiğini söylerken, yüzde 21'inin ise müdahaleyi desteklediği kaydedildi.

- Türkiye'de araştırmaya katılanların yüzde 53'ü, ABD Başkanı Obama'nın uluslararası politikalarını onaylamadığını söyledi.

- Türklerin geçen yıla oranla 1 puanlık artışla yüzde 39'u NATO'nun “gerekli olduğunu” belirtirken, aynı oranda bir kesim de tam tersi yönde görüş bildirdi. AB'de araştırmaya katılanların yüzde 58'i ve Amerikalıların da yüzde 55'i NATO’yu "halen gerekli" olarak niteledi.

- Türkiye'nin AB üyeliğine olumlu bakanların oranı Türkiye’de yüzde 44 olurken, bu oran Avrupalılar arasında yüzde 20 olarak belirlendi. Avrupalıların yüzde 33'ü negatif görüş belirtirken, yüzde 37'si ise “ne iyi, ne de kötü olacağını” belirtti.

- Türklerin yüzde 51'i hükümetin uyguladığı dış politikayı desteklerken, bu oran (kendi ülkelerindeki yönetim için) ABD'de yüzde 41, Avrupa'da ise yüzde 50 oldu.”

Söz konusu bulgular Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras ve ABD ile AB büyükelçileri tarafından değerlendirildi.

ABD Elçisi: “NATO hala önemli…”

ABD Elçisi Francis Ricciardone, kamuoyunun görüşünün bugün Suriye yarın ise başka bir konu ya da hükümetlerin politikaları ile liderlere ilişkin olarak sürekli değişebileceğini ancak daha derinde yer alan kimliklerin zor değiştiğini ifade etti. Bu çerçevede Türk halkı, transatlantik kimlik ve ortak ilişkiler üzerinde duran Büyükelçi, soru-cevap kısmında araştırmanın NATO’nun hala gerekli bulunduğuna ilişkin sonuçlarına işaret etti.

AB Büyükelçisi: “Türkiye içindeki destekte düşüş sınırlı”

AB Büyükelçisi Jean Maurice Ripert ise Türkiye’nin uluslararası arenada AB ile işbirliği içerisinde olması gerektiğini düşünenlerin ikinci sırada yer almasının dikkat çektiğini ve AB üyeliğinin olumlu olduğunu belirten Türklerin geçen yıla oranla küçük bir düşüş gösterdiğini söyledi. Avrupa’da Türkiye’nin üyeliği konusundaki destek oranına işaret ederek AB kamuoyuna dönük olarak yapacak daha çok şey olduğunu söyleyen Büyükelçi Ripert, yeni anayasa ve Kürt sorunu konusunda yaşanabilecek gelişmelerin olumlu etki yaratabileceğini ifade etti.

Toplantı, katılımcıların soru ve katkılarının alındığı bölümün ardından sona erdi.

 

Çalışmanın tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler