logo tobb logo tobbetu

8. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu “Kent”i Tartıştı Türkiye’de kentler kalkınma gündemine girerken sorunlu alanlar ve İngiltere ile G.Kore deneyimi TEPAV’da ele alındı.
Haber resmi
11/12/2013 - Okunma sayısı: 2866

 

ANKARA – TEPAV, her yıl düzenlediği Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Çalışmaları Sempozyumları’nın 8’incisini 11 Aralık 2013 Çarşamba günü düzenledi. Bu yılki sempozyumun teması kentsel gelişme olarak belirlenirken, konu aralarında Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile Gazeteci Ömer Erbil’in bulunduğu çok çeşitli kurumlardan uzman ve ilgililerin katılımıyla tartışıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan TEPAV Yönetişim Çalışmaları Direktörü Emin Dedeoğlu, şunları söyledi:

“Her şeyin bu kadar çabuk tükendiği bir dünyada sempozyumların 8’incisini yapıyor olmak çok önemli. Her yıl spesifik bir konu çerçevesinde yaptığımız sempozyumda bu yılki tema, kentsel gelişme. Önemini devletin de STK’ların da akademinin de farkında olduğu ama herkes için  çok farklı olan bir özne ‘kent’. Kentle ne yapacağımızı tam olarak bilemiyoruz. Keza bölgesel kalkınma konusunda da böyle olmuştu kalkınma ajansları karşımıza çıktığında. Ama olumlu gelişmeler de var konuyla ilgili: İlk kez Şehircilik Bakanlığımız kuruldu örneğin ve bir kentsel gelişim stratejisi ortaya çıktı. ”

Ardından toplantıda yapılacak tartışmaların bir çerçevesini çizen TEPAV Yönetişim Çalışmaları Araştırmacısı Selçuk Sertesen, kalkınma politikalarının odağında kentlerin bulunduğunu ve kentlerde yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranının birçok ülkede yüzde 70’in üzerinde olduğunu söyledi. Sertesen, “Türkiye de mekanı önceleyen bir dönüşüm süreci içinde. Eskiden sektörler bazında örgütlenen devlet, son dönemde politikalara baz olarak giderek mekanı ve kenti almaya başladı. Yerel Yönetim Reformu, kalkınma ajansları, BGUS, KENTGES hep bu eğilimin, kent bütününün kalkınma gündemine girmesinin tezahürleri. Ama halen eksiklerimiz var…” diye konuştu.

Ülke örnekleri İngiltere ve G.Kore…

Ardından geçilen ülke deneyimleri bölümünde University of Sheffield Profesörü Gordon Dabinett “Birleşik Krallık’ta karar alma mekanizmalarının evrimi ve güncel tartışmalar” ve Güney  Korea Research Institute for Human Settletments’den Dr. Jeong Ho Moon “Kore’de kentsel gelişmede merkezin rolü” başlıklı sunumlar yaptı. Dabinett, İngiltere’nin çok katmanlı, karmaşık, gönüllü işbirliklerine ve gelişmiş katılım/danışma süreçlerine dayalı yapısına işaret ederken; Ho Moon ise G. Kore’nin merkeziyetçi yapısını dönüştüren, karar mekanizmalarını giderek yerele devreden bir ülke olduğunu anlattı.

Haber kupürleriyle kentsel itilaflar…

Sempozyum, kentsel itilaflar üzerine yaptığı haberlerle bu konuda uzmanlaşmış bir isim olan Radikal Gazetesi‘nden Ömer Erbil’in Türkiye gündemindeki sorunları aktardığı sunumuyla devam etti. Gazeteci Erbil, haberlerinden fotoğraflarla hileli imar değişikliklerinin İstanbul’un siluetine verdiği zararlara işaret ederken, gündeme gelen pek çok sorunlu yapı ile dönüşüme ve bunlara ilişkin tartışmalara rağmen benzerlerinin birbiri ardında yapılmaya çalışılmasını eleştirdi.

Sempozyumun tartışma bölümüne ise kamu, sivil toplum ve akademiden konunun uzmanları ve ilgili yetkililer katıldı.

Tanık: “Bilim ve uzmanlık dışarıda bırakılmamalı”

Uygulamadan bir isim olarak Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, toplantıda yaptığı konuşmada, iyi yönetişimde demokrasi ve örgütlülüğün yanında katılımcılığın ve özellikle de bilim ile uzmanlığın sürece katılımının önemi üzerinde dururken, bu konuda örneğin planlama gibi uzmanlıkların dışarıda bırakılmaması gerektiğini söyledi. Kırdaki üretimi destekleyen yeni bir kent yönetimi anlayışının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tanık, Çankaya’ya bağlanan köylerden örnek vererek “Onurlu Tokluk İçin Kır Kent Kardeşliği Projesi”ni anlattı.

 

Önceki sempozyumlar hakkında bilgi için tıklayınız.

Prof. Gordon Dabinett ve Dr. Jeong Ho Moon'un konuşmalarını TEPAV Videolar bölümünden izlemek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler