logo tobb logo tobbetu

3. TEPAV - BP Enerji Forumu Yapıldı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın da katıldığı toplantıda Güney Gaz Koridoru ele alındı
Haber resmi
26/02/2014 - Okunma sayısı: 2361

ANKARA- Güney Gaz Koridoru konulu 3. TEPAV - BP Enerji Forumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Yönetim Kurulu ve Başkanlık Divanı Üyesi Faik Yavuz, İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington ve BP Bölge Başkanı Gordon Birrell’in katılımıyla yapıldı.​

TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın hoş geldiniz konuşmasıyla başlayan toplantıda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun gerek Türkiye gerek bölge gerekse Avrupa Birliği ülkelerinin doğalgazdaki arz güvenliğinin çözümünde son derece önemli olduğunu söyledi.

Konuşmasında "Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde enerji başlığının açılmamış olması bu sektör üzerindeki siyasetin yüküdür. Bu yükün kaldırılması lazım" diyen Yıldız, enerjinin yalnızca siyasi gerekçelerle şerh konulan bir başlık olduğunu ifade etti. Yıldız, Türkiye'nin enerji konusunda kendisine düşen görevleri yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini vurgulayarak, son derece tutarlı bir politika izlendiğini dile getirdi.

Yıldız, AB ülkeleriyle senkron çalışacak bir elektrik altyapısının çalışmaya başladığını anlattı. Fransa'da, İngiltere'de üretilen elektriğin Türkiye'de tüketilme imkanı olduğuna işaret eden Yıldız, aynı şeklide Türkiye'deki bütün arz fazlasının Avrupa'da tüketilme imkanı olduğunu kaydetti. Yıldız, doğalgazda yapılan çalışmaların, müzakerelerdeki yapıcı tutumun ortada olduğunu belirterek, bundan sonra da bu yaklaşımın sürdürülebileceğini ifade etti.

Şeyl gazının kullanılmasının ardından ABD'deki doğalgaz fiyatlarının olumlu anlamda etkilendiğini anlatan Yıldız, bunun AB ülkelerinin doğal gazı 3 kat, Uzakdoğu ülkelerinin ise 6,5 kat daha pahalı kullanmaları sonucunu yarattığını dile getirdi. Yıldız, bu gelişmenin rekabeti nasıl bozduğunun 2-3 yıl sonra ortaya çıkacağına dikkati çekti.

ABD'de doğalgazın ucuzlamasının 160 dolar düzeyindeki kömür fiyatını 80 dolara indirdiğini belirten Yıldız, bazı AB ülkelerinin kömür santrallerini daha fazla çalıştırmaya başladıklarını, 12 dev firmanın yaklaşık 50 bin megavatlık doğalgaz santrallerini durdurduğunu söyledi. Yıldız, bu gelişmelerin, hayata geçirilecek projenin tüketim projeksiyonunu yakından ilgilendirdiğini ifade etti.

Bakan Yıldız, Avrupa'nın doğal gaza bağımlığının her geçen gün arttığının, 2035'e kadar bu oranın yüzde 84'leri bulacağının tahmin edildiğini, bunun önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

"Türkiye enerjide zincirin önemli bir halkasını tamamladı"

Türkiye'nin enerjide zincirin önemli bir halkasını tamamladığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu: "Üretilirse iletilecektir, iletilirse tüketilecektir. Bu pazarlama ekonomisi kendini mutlaka projede gösterecektir. 45 milyar dolarlık 5 yıl içerisinde harcanması zorunlu bir rakamdan bahsediyoruz ve pazartesi günü itibariyle Bakanlar Kurulu'nda TANAP'la ilgili kamulaştırılma kararları imzaya açılmıştır. Türkiye bu manada üzerine düşen görevleri hızlıca yapacaktır. Gerek istihdam gerekse yerli tedarikle alakalı bu konuları yerine getirecektir.

Bu projenin şöyle bir önemi var: 17 Aralık'ta projenin imzaları atıldı. 17 Aralık bu proje için bir dönüm noktasıydı. Aynen Türkiye'de 17 Aralık'ın bir dönüm noktası olduğu gibi. 17 Aralık'ta Türkiye'nin siyasi istikrarı tartışılabilir hale getirilmek istendi ve Türkiye'yle ilgili gerek hükümetlerin gerekse devletlerin hafızaları yoklandı. Bir kısım hafızalar resetlenmek istendi, bir kısım hafızalar artı yüklenmek istendi. O yüzden 17 Aralık tarihi gerek bu projeyle alakalı gerekse Türkiye ile alakalı tarihe önemli bir nokta olarak geçecektir."

İran'ın dünya ile olan barışma veya uzlaşma isteğinin de enerjiyle, doğal gazla ilgili projeksiyonları mutlaka etkileyeceğini vurgulayan Yıldız, TANAP'ın Türkiye üzerinden geçmesine izin veren yapının aynı zamanda İran doğal gazının geçişine de izin verdiğine dikkati çekti. Yıldız, Güney Akımı ve İran gazıyla beraber belki Irak ve Akdeniz gazının, 2035 yılına kadar 700 milyar metreküp tüketim hedefleyen Avrupa'nın önemli tedarik noktaları olacağını söyledi.

Bu projelerin birbirinin rakibi gibi görünse de yakın ve orta vadede birbirini tamamlayacağını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin de coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanmaya devam edeceğini kaydetti.

Yıldız, Güney Gaz Koridoru Projesi'nin Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan İtalya ve Arnavutluk'un da içinde bulunduğu bölgeleri etkileyeceğini dile getirdi.

“İngiltere hükümeti bu projeyle alakalı daha fazla diyalog içinde olmayı arzuluyor"

İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, Avrupa'nın enerji tedariğine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB ile ilgili istekleri var. Enerji faslı, başlığı gerçekten çok daha fazla diyaloğa sebep olacak Türkiye-İngiltere ve Türkiye-AB açısından. Enerji konularında ve uluslararası enerji güvenliği konularının altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliği Türkiye için çok önemli bir konu. Enerji ithalatı konusu önemli, fiyatların stabilitesi de önemli. Bizim ikili görüşmelerimizin daha geniş çaplı olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliğini geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin artırılmasında enerji sektörünün de önemli olduğuna işaret eden Lidington, forumun önemine dikkat çekti. Lidington, “Güney Gaz Koridoru çok büyük yatırım ve mükemmel bir örnek. Türkiye'deki firmalar, şirketler aynı zamanda Azerbaycan'ın da katkılarıyla gerçekten mükemmel bir çalışma ortaya çıkmış oluyor. Geçtiğimiz Aralık ayında bir imza atıldı, burada altyapı projesi başlatıldı. AB açısından çok stratejik bir adımdı. Güney Gaz Koridoru, 50 milyar metreküplük bir kaynağı kullanıyor. Altyapı ve başka boyutlar açısından bu ülkeye büyük destek sağlayacak. İngiltere hükümeti bu projeyle alakalı daha fazla diyalog içinde olmayı arzuluyor" diye konuştu.

Yavuz: “Enerjiye sürekli ulaşabilir olmak hepimizin birinci önceliği”

TOBB Yönetim Kurulu ve Başkanlık Divanı Üyesi Faik Yavuz, toplantıda yaptığı konuşmada, Güney Gaz Koridoru’nun hem Avrupa’nın, hem de Türkiye’nin vazgeçilmezi olduğunu, çünkü hem Türkiye’nin, hem de Avrupa’nın enerjide ciddi oranda dışa bağımlı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yılda 46 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğini anlatan Yavuz, “Avrupa da yılda yaklaşık 210 milyar metreküp doğalgaza muhtaç. En azından orta vadede bu enerji desenini değiştirmek mümkün değil. Yani her yıl bu kaynakları ithal etmeden ekonomilerimizin ayakta kalamayacağını kabul ediyorsak, bu ihtiyacımızı karşıladığımız kaynakları dengelemek zorundayız” dedi.

Güney Gaz Koridoru’nun mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Faik Yavuz şunları kaydetti: “Aslında biz bu işe sadece gaz koridoru olarak değil, Güney Enerji Koridoru olarak bakıyoruz. Çünkü dünyada kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin %54’ü, petrol rezervlerinin de %51’i bu koridorun ucundaki güney ülkelerinde. Yani bu kaynağa boru hattıyla ulaşmak hem enerjinin güvenliği, hem de ucuzluğu bakımından çok önemli.

Aslında bu proje bölgede huzurun sağlanması açısından da çok önemli. Çünkü bu hat kurulduğu anda bölgedeki istikrar ve güven hepimizin öncelikli meselesi haline gelecek. Avrupa’nın öncelikli meselesi haline gelecek. Güney Enerji oridoru, bir zenginlik ve barış koridorunun da teminatı olacaktır. Türkiye de istikrarlı yapısı ve güçlü ekonomisi ile bu geçiş güzergahının teminatı olacaktır”.

BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Birrell

BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birrell de 17 Aralık'ta Türkiye'nin de içinde bulunduğu Şah Deniz Konsorsiyumu tarafından Azerbaycan karasularında yer alan Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz doğal gaz sahasının ikinci safhasının geliştirilmesine ilişkin nihai yatırım kararının alındığını anımsattı.

Birrell, Güney Gaz Koridoru Boru Hattı'nın yalnızca enerji haritasını değiştirmekle kalmayıp ilk defa Azerbaycan doğal gazının doğrudan Avrupalı tüketicilere ulaşmasını sağlayacağına dikkati çekerek, "Türkiye'nin enerji terminali olma yönündeki kilometre taşlarından birisini teşkil eden Güney Gaz Koridoru, 6 milyar metreküplük ilave doğal gaz tedariki ile Türkiye'nin enerji güvenliğine önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Yazdır

« Tüm Haberler