logo tobb logo tobbetu

Transatlantik Eğilimler Araştırması Sonuçları TEPAV’da Açıklandı Araştırmaya göre AB üyeliğinin iyi olacağını düşünenlerin oranı arttı
Haber resmi
12/09/2014 - Okunma sayısı: 2322

GMF  (The German Marshall Fund of the United States) tarafından yapılan Transatlantik Eğilimler Araştırması’nın 2014 sonuçları TEPAV’da açıklandı. Araştırmaya göre AB üyeliğinin iyi olacağını düşünenlerin oranı arttı.

TEPAV’da 10 Eylül 2014’de yapılan toplantıda araştırma sonuçlarını GMF Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı açıkladı. Bu yıl 13'üncü kez gerçekleştirilen çalışmaya göre, Türkiye'de AB üyeliğinin iyi bir şey olacağını düşünenlerin oranı, geçen seneye göre sekiz puan artışla yüzde 53'e çıktı. Araştırma kapsamında bu sorunun ilk defa sorulduğu 2010 yılından bu yana ilk kez Türklerin çoğunluğu, AB üyeliğinin Türkiye için iyi bir şey olacağı yanıtını verdi.

NATO'nun, ülkelerinin güvenliği için gerekli olduğunu düşünen Türklerin oranı, 2013 yılına göre 10 puan, 2010 yılına göre ise 19 puan artarak yüzde 49'a yükseldi. Türklerin çoğu, 2009 yılından beri ilk defa, NATO'nun ülkelerinin güvenliği için gerekli olduğuna inandığını ifade etti.

Ekonomik krizden etkilendiğini söyleyen Türklerin oranı ise geçen yıla göre 14 puan yükseldi, yüzde 76'ya çıktı. Bu oran, küresel ekonomik krizin ardından sorunun ilk defa sorulduğu 2009 yılına kıyasla iki puan daha düşük oldu.

Araştırmanın sunumunun ardından TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın moderatörlüğünde  AB Türkiye Büyükelçisi Stefano Manservisi, ABD Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Lawrence C. Mandel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Resul Usul’un katıldığı bir panel yapıldı.

AB Türkiye Büyükelçisi Stefano Manservisi konuşmasında “Ben burada (raporda) Avrupa'ya dair yapılacak bazı şeyleri görüyorum, ödev diyebiliriz. Bu işleri birlikte yapmalıyız” dedi. Türkiye'nin Suriyelileri ağırlamasından övgüyle bahseden Manservisi, “Bu misafir politikasını birlikte entegrasyon politikasına dönüştürmeliyiz” şeklinde konuştu.

ABD Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Lawrence C. Mandel ise anket sonuçlarını değerlendirirken, Türk toplumunun, Türkiye’nin bağımsız hareket etmesi tercihinin anlaşılabilir olduğunu, ancak giderek bağımlılıkların arttığı bir dünyada bunun mümkün olmadığı belirtti. ABD ve Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerde bulunmalarına rağmen (Türkiye’nin komşu ülkelerinin İran, Irak ve Suriye olması nedeniyle) tehdit algılarının aynı olduğunun altını çizdi.

Transatlantik Eğilimler Araştırması, ABD ve Avrupa kamuoyuna yönelik olarak yürütülüyor. Marshall Fonu ve Compagnia di San Paolo'nun projesi olan araştırma, Barrow Cadbury Trust, BBVA Vakfı ve İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından destekleniyor. Araştırma, TNS Opinion tarafından 2-26 Haziran 2014 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Rusya ve AB üyesi Fransa, Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık'ta gerçekleştirildi.

 

Rapora ulaşamak için tıklayınız.

Özgür Ünlühisarcıklı'nın sunumuna İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

BUGUN 20140911 14

Yazdır

« Tüm Haberler