logo tobb logo tobbetu

Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı TEPAV’da Tanıtıldı Ocak 2014’te başlayan program kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler katılımcılarla paylaşıldı.
Haber resmi
21/10/2014 - Okunma sayısı: 2493

ANKARA – Avrupa Birliği finansmanıyla Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik sivil toplum faaliyetlerini desteklemek için geliştirilen “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” 21 Ekim 2014 Salı günü TEPAV’da gerçekleştirilen bir toplantıyla tanıtıldı.

Toplantının açılışında TEPAV Direktörü Güven Sak ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati konuştu.  Güven Sak, 2009 yılında Ermenistan ve Türkiye arasında imzalanan protokolün, somut bir sonuca varmamış gibi görünse de normalleşme sürecinde iyi bir başlangıç noktası olduğunu belirtti. İki ülkede toplumlar düzeyinde sorun olmadığını ve ilişkilerin insanlar arası ilişki seviyesinde daha kolay ilerleyebileceğini söyleyen Sak “Konuşmaya başlamamızın faydalı olacağına inanıyorum. Bu programın da bunun için önemli bir fırsat olmasını ve sürecin geneline katkı sağlamasını umuyorum” dedi. Sak, normalleşmenin Türkiye ve bölge ekonomisi için öneminin de altını çizdi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati ise iki ülkede toplumların birbirleri hakkında yeterli ve doğru bilgiye sahip olmadığını vurgulayarak “Avrupa Birliği, bu programla, yenilikçi ve kapsayıcı bir şekilde, iki ülke halkı arasındaki temasların artırılması, ekonomi ve iş dünyası arasında bağların güçlendirilmesi, eğitim ve kültür faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve her iki toplumda tarafsız bilgiye erişimin kolaylaştırılması için çaba gösteren sivil toplum faaliyetlerini desteklemeyi hedefliyor.’’ şeklide konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra programın İletişim Koordinatörü Burcu Becermen, Ermenistan merkezli Eurasia Partnership Foundation’ın Direktör Yardımcısı Vazgen Karapetyan ve TEPAV’dan Ussal Şahbaz program kapsamında yürütülen faaliyetler, yararlanıcılar, bugüne kadar elde edilen sonuçlar ve gelecek faaliyetler hakkında bilgi verdi. Becermen program kapsamında yürütülen faaliyetlere Türkiye’den ilginin çok yüksek olduğunu söyleyerek “Bu Türkiye’de sivil toplumun normalleşme sürecine önemli bir destek verdiğini gösteriyor” dedi. Programın Ermenistan ayağı hakkında bilgi veren Vazgen Karapetyan ise programın her iki ülke toplumlarının tarihleriyle yüzleşmelerine katkıda bulunduğunu ve Ermenilere günümüz Türkiye’sinin toplumunu tanıma fırsatı verdiğini ifade etti. Ussal Şahbaz TEPAV’ın Türkiye ve Ermenistan’daki KOBİ’ler arasında ekonomik işbirliğine dair fırsatları incelemek amacıyla yürüttüğü sektörel araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Şahbaz ayrıca Girişimci Değişim Projesi ve Ermenistan-Türkiye Startup Weekend etkinliği hakkında bilgi verdi.

Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı

Avrupa Birliği finansmanıyla Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik sivil toplum faaliyetlerini desteklemek için geliştirilen program, iki ülke halkı arasındaki temasların artırılması, iş dünyası arasında bağların güçlendirilmesi, eğitim ve kültür faaliyetlerinin teşvik edilmesi ile her iki toplumda tarafsız bilgiye erişimin kolaylaştırılmasını hedefliyor.

Ocak 2014’te başlayan ve 18 ay boyunca devam edecek olan program kapsamında son dokuz ayda önemli sonuçlar elde edildi. Normalleşme sürecine kendi proje fikirleriyle katılmak isteyen yeni aktörlerin, kişi ve kuruluşların desteklenmesi için tasarlanan Hibe Programı’na her iki ülkeden toplam 130 başvuru geldi. Komşu ülkeyi tanıma fırsatı sağlayan Seyahat Fonu’na 520 başvuru yapıldı.

Programı yürüten konsorsiyum TEPAV,  Anadolu Kültür, Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd) ve Hrant Dink Vakfı; Ermenistan’dan Civilitas Foundation (CF), Eurasia Partnership Foundation (EPF), Public Journalism Club (PJC), Regional Studies Center (RSC)’ın çeşitli faaliyetlerini kapsıyor. Konsorsiyum, program kapsamında elde edilen sonuçları ve çıkarılan dersleri Türkiye ve Ermenistan’daki paydaşlarıyla paylaşabilmek amacıyla, 2015 yazında İstanbul ve Yerevan’da bilgilendirme toplantıları düzenleyecek.

Proje hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

Program Tanitim Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler