TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
RF-SENS ve Diploid, Entrepreneurship Boot Camp’a katılmaya ve yatırımcılarla buluşmaya hak kazandı.
ANKARA – TEPAV’ın BIO 2016-San Francisco’ya götüreceği biyoteknoloji girişimcileri RF-SENS ve Diploid olarak belirlendi.
TEPAV biyoteknoloji girişimcilerini San Francisco‘da 6-9 Haziran tarihlerinde yapılacak 2016 BIO International Convention'a götürme amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek Biyoteknoloji Hızlandırıcı Programı’nı gerçekleştirdi. TEPAV ve Viveka iş birliğinde düzenlenen bu program kapsamında başvuruları alınan biyoteknoloji firma (13) ve fikir aşaması girişimleri (35) 8 Mayıs Pazar günü juri karşında sunumlarını yaptılar.
TEPAV’dan Selin Arslanhan Memiş, Janssen’den Gökhan Ergün, Sanofi’den Hande Göksoy, GE’den Ussal Şahbaz ve MSD’den Deniz Öncel’in yeraldığı jurinin yaptığı değerlendirme sonunda RF-SENS ve Diploid, San Francisco’ya giderek Entrepreneurship Boot Camp ve yatırımcılarla buluşmaya hak kazandı.
Biyoteknoloji konusunda dünyanın en büyük etkiliği olan BIO Convention Türkiye heyeti ve programını, TOBB desteğiyle TEPAV bu yıl ikinci kez organize ediyor. Etkinliğe 65 ülkeden yaklaşık 20.000 kişi katılıyor. Ülkeler ve şirketler üst düzeyde temsil ediliyor.
RF-SENS
Sunduğu Radyo Frekanslı Sensör Teknolojisi girişimi ile seçilen RF-SENS Elektronik AŞ. ODTÜ'lü öğretim üyelerinin kurduğu bir spin-off firmadır. RF-SENS anında ve yerinde, ucuz maliyetli ve güvenilir, kolay kullanıma sahip tek kullanımlık biyoçipler tasarlamaktadır. Bu biyoçipler sayesinde bakterilerin varlığı ve çeşidi, inkübasyon işlemi olmadan, radyo-frekanslı dalgalar ve immünoassay gibi yöntemlerle dakikalar içierisinde algılanmaktadır. Uluslarası patent başvurusu yapılan bu teknoloji, ilk olarak sudaki bakterilerin dakikalar içerisinde hassas ve seçici bir şekilde tespit edebilen ColiSense ile ürüne dönüşmesi planlanmaktadır. Bu proje, TÜBİTAK tarafından Türkiye'de düzenlenen ulusal yarışmada ve Birleşmiş Milletler tarafından San Francisco'da gerçekleştirilen global yarışmada birincilik elde etmiştir.
Hızlı ve güvenilir sonuç vermeleri nedeniyle biyosensörlerin bakteri tayininde kullanılması her geçen yıl artmaktadır. Biyosensörlerin en büyük avantajı örneğin sisteme verilmesi ile sonucun alımasının eş zamanlı olmasıdır. Biyosensör uygulamalarında laboratuvar deneyimine gerek duyulmaması, analizin herkes tarafından gerçekleştirilebilmesi ve çoğunlukla ayırma, inkübasyon gibi ek işlemler gerektirmemesi, biyosensörlerin mikroorganizma tayininde odak nokta haline gelmesine neden olmuştur.
Diploid Biyoteknolojik Ürünler
Diploid Biyoteknolojik Ürünler, 2016 yılı haziran ayında Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermaye Desteği kapsamında kurulmuş bir firmadır. Şirketin prototipini geliştirdiği ürün, mantar temelli izolasyon malzemesidir. Malzeme tarımsal atıkların ve mantar misellerinin biyoteknolojik yöntemlerle kaynaştırılmasıyla üretilmektedir. Mevcut yalıtım panellerinin %75’i petrokimyasal bazlı olup çevreye ve insana zararlı gaz salınımı yapmaktadır. Üretimleri ise petrol tabanlı olduğu için sürdürülebilir bir ürün değildir. Mantar izolasyonu ise %100 doğal bir ürün olup kimyasal madde içermemektedir. Çevreye ve insana herhangi bir zararı yoktur. Tarımsal atıklar kullanılacağı için atıklar değerlendirilmekte ve sürdürülebilir bir üretim imkânı sunmaktadır.
İş fikri 2013 yılında ortaya çıkmış olup 2014 yılında TÜBİTAK tarafından 2500 TL hibe ile ilk araştırma çalışmalarına başlanmıştır. İlk testlerin olumlu sonuçlanmasının ardından bir dönem kendi kaynaklarını kullanarak denemelerine devam etmiştir. EBİLTEM-TTO tarafından düzenlenen MERİSTEMEGE Girişimcilik kursunda iş fikri olgunlaştırılmış ve ardından Teknogirişim Desteği ile 100.000 TL hibe alınarak Diploid Biyoteknolojik Ürünler LTD. ŞTİ kurulmuştur. Ürün şuan prototip aşamasında olup Haziran 2017’de üretime başlanması hedeflenmektedir.
02/10/2024
01/10/2024
27/09/2024
27/09/2024
24/09/2024