logo tobb logo tobbetu

“Küresel rekabet gücümüzü artırmak için ne yapmak lazım?”  
Haber resmi
06/05/2019 - Okunma sayısı: 3624

 

 

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından  “Yerli ama Evrensel, Bugün Ama Gelecek” ana temasıyla düzenlenen 14. Sanayi Kongresi 2 Mayıs 2019 Çarşamba günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.  İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğindeki kongreye sanayiciler, ekonomi dünyasının önde gelen isimleri, akademisyenler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Erdal Bahçıvan: “İthal hayranlığı ile yerli fetişizmi arasında sıkışmanın çaresi; Yerli ama Evrensel”

Kongrenin ilk açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Gölgesinde ‘yerelin’ ve ‘yerliliğin’ yeşeremediği globalizm artık sorgulanıyor. Üretimin dünyada ve Türkiye’de yeniden önemsendiği, unutulan yerlilik anlayışının hatırlandığı, doğru yola yeniden girildiği bir süreçteyiz” dedi. Bahçıvan şöyle devam etti:

“İnsanı odağına alan, bütünsel kalkınmaya dayalı, temelden ve kapsamlı bir dönüşümü hedeflemeliyiz. Bu üretim anlayışı, İSO olarak savunduğumuz yerli üretimin tanımıdır. Bu tanım, aynı zamanda ithal ürün hayranlığı ile yerli üretim fetişizmi arasında yaşadığımız sıkışmayı aşacak yöntemdir.”

Zeynep Bodur Okyay: “Yaratıcılığın bir alışkanlık olduğu bir ekosistem oluşturmamız gerekiyor.”

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da 14. Sanayi Kongresi’nin açılış konuşmasında üretimin, ticaretin ve küreselleşmenin dinamiklerinin ve ekonominin yapısının da radikal bir biçimde değişmesiyle, küresel güç dengesinin de yeniden tesis edildiği bir dönemden geçtiğimizi söyledi. Tam da bu nedenle, küresel boyutta yeni bir “işletim sistemine” ihtiyaçları olduğunu aktaran Okyay, küreselleşme ile birlikte gelen karşılıklı bağımlılık kavramının dijitalleşme ile artan bir bağlantısallığa dönüştüğünü kaydetti. Okyay, hal böyle olunca, ekosistemin tüm ilişkilerinde paydaşlar arasında güven oluşturmak ve bunu sürdürebilmeyi başarmanın kritik önem taşıdığını vurguladı.

Güven Sak: “Kamuyu şeffaflıkla terbiye etmemiz gereken bir sürecin başındayız”

Kongre’nin konuk konuşmacısı olarak “Küresel rekabet gücümüzü artırmak için ne yapmak lazım?” başlıklı bir sunum yapan TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, toplantının son derece zamanlı olduğunu belirterek “Yerli ve Milli” kavramının bir slogan haline geldiğini ve artık kavramların içini doldurmanın zamanı olduğunu söyledi. Türkiye söz konusu olduğunda güne odaklanmamak gerektiğini belirten Sak, Türkiye için orta vadeli resme bakmakta fayda olduğunu kaydetti.

Dünyanın alt üst olduğu bir dönemde olduğunuzu ve kurala dayalı sistemimizdeki problemlerin Amerika’nın Irak’ı işgali ile başladığını anlatan Sak, siyasi amaçlarla mevcut kuralların sağa sola bükülmesiyle başlayan sürecin artık iktisadi işlemlerin kurumsal altyapısı ile oynamaya yöneldiğini dile getirdi. Hızlı değişim diye bir şey olmadığını ve hızlı şekilde sihirli bir değneğin değmesiyle değişim olmadığını belirten Sak, böyle bir altüst oluş döneminde Türkiye gibi ülkelerin ağırlığı küresel pazarlık güçlerini korumaya vermeleri gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin küresel pazarlık gücünün küresel rekabet gücü olduğunu vurgularken, Türkiye’nin öncelikle kendi konumunu doğru tespit etmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin Rusya ve Venezuela gibi doğal kaynakları olmadığını, dolayısıyla pazarlık gücümüzün kaynağının sanayi ve üretime dayalı olduğunu belirten Sak, Türkiye’nin Çin’e de benzemediğini vurguladı. Türkiye’nin Çin gibi tasarruf fazlası olmadığını ve yabancı şirketlerin Çin’e teknoloji transferinin görece daha kolay kolay olduğunu belirtti.

Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırdığı 1980 ve 2000’lerin başına dikkat çeken Sak, 1980 ve 2000’nin ortak özelliğinin derin bir iktisadi kriz ve bu krizden çıkmak için hazırlanan yapısal reform programları olduğuna dikkat çekti. Şimdi de içinde bulunduğumuz derin iktisadi krizin 1980 ve 2000’lerdeki krizlerle rahatlıkla karşılaştırılabileceğine değinerek, küresel rekabet gücünde yeni bir sıçrama için Türkiye’nin bir kez daha devleti şeffaflıkla terbiye etmesi gerektiğini söyledi.

IMF ile ilişkiler konusunda gelen bir soruya verdiği yanıtta Sak, şunları söyledi:

“Türkiye’nin mevcut şartlarda IMF’ye ihtiyacı yok. Burada önemli olan husus; kredibilite. İyi bir takımla, iyi bir iktisat politikası, kredibl politika ortaya koymak lazım. İhtiyaç olan şey bu. Türkiye içine kapanarak zenginleşemez. İçine kapanırsa, cari işlemler açığı için aldığımız yabancı tasarruflar gelmezse, milli gelirimiz azalır.”

Kongre “Küresel Rekabette Yerli ve Evrensel” paneli ile devam etti

Güven Sak’ın konuşmasının ardından moderatörlüğünü Sabah gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz’un yaptığı “Küresel Rekabette Yerli ve Evrensel” başlıklı panelde LC Waikiki CEO’su Mustafa Küçük, İstanbul Bilgi Üniversitesi DTÖ Kürsüsü Profesörü, Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Pınar Artıran, Konda Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve CNN Türk Program Yapımcısı, Yönetmen Güven İslamoğlu görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Eş zamanlı interaktif çalıştaylar yapıldı

Panelin ardından yerlilik teması, tüm kongre davetlilerinin katılımına açık ve katılımcıların söz aldığı interaktif bir formatta dört eş zamanlı serbest kürsü çalıştaylarında tartışıldı. Hüsamettin Onanç ve Hakan Güldağ moderatörlüğünde “Yerlinin Tanımında Kurumsal Yapı ve İnsani Birikim”, Vahap Munyar ve Dr. Can Fuat Gürlesel’in moderatörlüğünde “Dünyada Yerel ve Evrenselin Yeniden Tarifi ve Türkiye için Çıkarımlar”, Prof. Dr. Ali Tayfun Atay ve Ali Çağatay’ın moderatörlüğünde “Yabancı Hayranlığı, Milliyetçilik ve Güven”, Prof. Dr. Uğur Batı ve Özlem Gürses’in moderatörlüğünde “Tüketimde Yeni Nesil Davranışlar” başlıklı çalıştaylar yapıldı.

14. Sanayi Kongresi’nde gerçekleşen çalıştayların sonuçları, gazeteci Özlem Gürses moderatörlüğünde çalıştayları yönetenler tarafından açıklandı.

 

Güven Sak tarafından yapılan “Küresel rekabet gücümüzü artırmak için ne yapmak lazım?” başlıklı sunum için tıklayınız.

 

İstanbul Sanayi Odası resmi web sitesinde yer alan detaylı haber için tıklayınız.

Etiketler: Sanayi Kongresi, İSO,

Yazdır

« Tüm Haberler