TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Tamamlanmış proje ( Ağustos 2010 - Mart 2012)
Finansman kaynağı: İngiltere Büyükelçiliği
2009 yılı Türkiye İlerleme Raporu, vatandaşlara daha iyi kamu hizmeti sunmak için yönetimin tüm kademelerinde şeffaflığın, hesap verebilirliğin ve katılımcı mekanizmaların güçlendirilmesi ve Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (KMYKK)'nun uygulanması için daha fazla çaba harcanması çağrısında bulunmaktadır. KMYKK, kamu kurumlarının bütçelerini hazırlarken katılımcı bir yaklaşımla oluşturulmuş olan stratejik planların temel alınmasının önemine işaret etmektedir. Bu bağlamda, mali yönetim ve politika oluşturmanın ana unsurları olan strateji geliştirme birimlerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
"Stratejik Planlama ve Politika Geliştirmeye Kamusal Katılım" başlıklı bu proje, Birleşik Krallık Stratejik Program Fonu - Avrupayı Birleştirme Programı tarafından desteklenmektedir. Projenin ana yararlanıcısı Devlet Planlama Teşkilatı olup, stratejik plan yapmakla yükümlü merkezi yönetim kuruluşları projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır.
Proje, 5018 sayılı kanun çerçevesinde merkezi yönetim kuruluşlarınca hazırlanan stratejik planların çalışmalarının paydaş katılımı boyutunu değerlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlamıştır.
Söz konusu proje, stratejik planlama sürecinde daha iyi paydaş katılımı ve yurttaş yönelimi amacıyla Kalkınma Bakanlığı’nın rehberlik kapasitesini ve kamu kurumlarının uygulama kapasitesini güçlendirmeyi hedeflemiştir.
Projenin en önemli çıktısı; stratejik planların katılımcı bir yaklaşımla geliştirilmesinde tüm kamu kurumları tarafından kullanılacak olan rehber dökümanlardır. Kamu kuruluşları tarafından hazırlanan stratejik planları onaylama yetkisine sahip olan Kalkınma Bakanlığı, stratejik planların hazırlanma sürecinde katılımın kalitesini değerlendirmek için söz konusu proje kapsamında hazırlanmış olan rehber dökümanlardan yararlanabilecektir.
Proje kapsamında gerçekleştirilen temel faaliyetler şu şekilde sıralanabilir:
Proje kapsamında çevrilen yayınlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
Merkezi Yönetime Halkın Katılımını Değerlendirmek İçin Rehber
Katılımı Anlamak - Bir Literatür Taraması
Dijital Diyaloglar - Dijital Katılım Rehberi
Dijital Diyaloglar - Dijital Katılım Değerlendirme Araç Seti
Projede ortaya konan çalışmalara aşağıda yer alan İlgili Yayınlar kısmından ulaşabilirsiniz.
Proje süresince yapılan eğitimlere ilişkin ayrıntılı bilgi ise İllgili Haberler kısmında verilmiştir.