TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV ve Turkish Philanthropy Funds iş birliğiyle hayata geçirilen “Afet Sonrası Yeniden İnşa: Girişimcilik Destek Programı”nın Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay için ilk aşama toplantıları çevrim içi olarak düzenlendi. Program, bölgedeki sosyoekonomik toparlanmaya girişimcilik odaklı katkı sağlamayı hedefliyor.
TEPAV, Turkish Philanthropy Funds (TPF) hibe desteğiyle, depremden etkilenen bölgelerde sosyoekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla “Afet Sonrası Yeniden İnşa: Girişimcilik Destek Programı”nın ilk aşama toplantılarını 21-23 Mayıs 2025 tarihlerinde Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay için çevrim içi olarak düzenledi.
Toplantılarda TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak, programın girişimcilik ekosisteminin haritalandırılmasıyla deprem etkilerini hızla azaltmayı amaçladığını ifade etti. TPF’nin ABD’de yaşayan Türkler tarafından kurulduğunu hatırlatan Sak, İstanbul dışındaki bölgelerde girişimcilik potansiyeline dikkat çekti.
TEPAV İnovasyon Çalışmaları Program Direktörü Selin Arslanhan ise afet sonrası sosyoekonomik toparlanmada girişimcilerin önemli bir rol oynadığını fakat Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin İstanbul dışına henüz çıkamadığını vurguladı. Girişim sermayesi yatırımlarının %90’ının İstanbul merkezli olduğunu belirterek, bu programın farkındalık ve kapasite inşası odağıyla bölgesel eşitsizlikleri azaltmaya yönelik olduğunu söyledi.
Toplantıların ilki, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle 21 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Kahramanmaraş TSO Başkanı Mustafa Buluntu, kentin sanayisinin 1990’lardan beri geliştiğini ve tekstil ile çelik mutfak eşyaları sektörlerinin öne çıktığını belirtti. Ayrıca kadın girişimcilik merkezinde e-ticaret eğitimleri verildiğini vurguladı. Son zamanlarda ise uzay sanayi gibi yüksek teknoloji alanlarında kapasite inşasına yöneldiklerinin ve adım attıklarının altını çizdi.
22 Mayıs’ta Gaziantep Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen Gaziantep toplantısında ise, Gaziantep’teki girişimcilik ekosisteminin mevcut durumu ve potansiyeli yerel paydaşlarla ele alındı. Gaziantep TSO Genel Sekreteri Baran Uçaner ve TOBB Gaziantep GGK İcra Komitesi Başkanı Abdülkadir Koçer, Gaziantep’te son yıllarda gelişen girişimcilik ekosistemine dikkat çekerek, girişimcilerin afet sonrası süreçlerde ihtiyaçlara yönelik hızlı aksiyon alabildiğini vurguladı. Katılımcılar, Gaziantep ekosisteminde mentorluk ve nitelikli insan kaynağı ihtiyacının altını çizdi.
İlk aşama toplantılarının üçüncüsü, 23 Mayıs’ta İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirildi ve bölgedeki toparlanma ihtiyacı ile girişimcilik ekosisteminin ihtiyaçları ele alındı. İskenderun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sanem Akpınar, deprem sonrası toparlanma sürecinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara hızlı yanıt üretebilmek için girişimcilik ekosisteminin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek girişimciliği destekleyen programlara ihtiyacı vurguladı.
Program, ihtiyaç ve fırsatların belirlenmesi, özel çağrılarla eğitim ve mentorluk sağlanması ile başarılı projelerin yerel ve ulusal aktörlerle buluşması olmak üzere üç ana bileşenden oluşuyor. Gerçekleştirilen ilk aşama toplantılarını takiben, girişimciler ve girişimci adayları için çağrı açılacak mentörlük süreci başlayacak. Son aşamada ise, mentörlük sürecini tamamlayan girişimcilerin projelerini sunup yerel ve ulusal aktörlerle buluşacakları bölgesel bir ekosistem buluşması (DemoDay) düzenlenecek. Programın çağrı detayları ve başvuru bilgileri önümüzdeki günlerde paylaşılacak.