TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TÜRK-İŞ ve İTO’nun açıkladığı gıda enflasyon oranlarının altında kalan TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE), haziran ayında %0,11 artış gösterdi. En fazla ucuzlayan ürünler arasında nane, sarımsak ve maydanoz yer aldı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan Gıda Fiyat Endeksi (TEGE), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin verilerini yayımladı. 1-30 Haziran döneminde derlenen fiyatlara göre, gıda enflasyonu aylık bazda yalnızca %0,11 oranında artış gösterdi. Böylece yılın ilk üç ayında gözlenen yavaşlama eğilimi haziran ayında da sürdü ve aylık artış oranı %1’in altında kaldı.
Aynı dönemde diğer kuruluşların açıkladığı verilere göre ise TÜRK-İŞ mutfak enflasyonu %4,08, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) hesapladığı İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi (İTÜFE) ise %1,93 olarak ölçüldü.
Haziran ayında taze meyve ve sebze kategorisinde fiyatı en çok düşen ürünler nane, sarımsak ve maydanoz olurken dereotu, sivri biber ve limon fiyatlarında belirgin artışlar kaydedildi. Taze sebze ve meyve dışındaki ürün gruplarında ise kuru kayısı, balık ve hazır et yemeklerinde fiyat artışları öne çıktı. Buna karşılık, kağıtlı şeker, pekmez ve dondurma gibi ürünlerin fiyatlarında düşüş gözlemlendi.
Bültene buradan ulaşabilirsiniz.