TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV Gıda Fiyat Endeksi verilerine göre, temmuz ayında gıda enflasyonu %0,73 oranında arttı. Yıllık artış %27,1 olurken yılbaşından itibaren artış da %16,6 oldu.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Temmuz 2025 dönemine ilişkin Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerini açıkladı. Buna göre, 1-31 Temmuz tarihleri arasında aylık gıda enflasyonu %0,73 olarak gerçekleşti.
Veriler, taze meyve ve sebze kategorisinde en fazla fiyat düşüşünün karpuz, patates ve şeftalide yaşandığını ortaya koydu. Buna karşılık çarliston biber, limon ve domates fiyatlarında dikkat çekici artışlar gözlendi. Taze ürünler dışındaki gruplarda ise kakao, sirke ve pastada fiyatlar artarken sakatat, hazır et yemekleri ve tavuk eti fiyatlarında düşüş tespit edildi.
Aynı döneme ilişkin TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan mutfak enflasyonu %1,14, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi (İTÜFE) ise %1,03 olarak belirlendi.
Yıllık bazda değerlendirildiğinde, Temmuz 2025 itibarıyla gıda fiyatlarındaki artış TEGE’ye göre %27,1 olarak hesaplandı. Aynı dönemde TÜRK-İŞ mutfak enflasyonu %37,3, İTÜFE ise %33,7 olarak kaydedildi.
Bültene buradan ulaşabilirsiniz.