The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Prof. Dr. Hilmi Demir
"IŞİD’in Irak ve Suriye’de yürüttüğü mücadeleyle birlikte dünya kamuoyu yeniden “Yabancı Savaşçılar” ve Batılı devletlerde doğup büyüyen, bu devletlerde eğitim alan ve sonra Suriye/Irak gibi farklı coğrafyalara savaşmak için giden savaşçılar (Homegrown) sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bu tür terörist savaşçılar özellikle Suriye iç savaşı ile birlikte batı kamuoyu ve akademik çevrelerde çokça tartışılmaya başlandı. Türkiye de ise bu tartışmanın yeterince yapıldığını söylemek mümkün değil.
Yabancı savaşçılar (foreign fighters) aslında Batılı akademik çevrelerde çok eskilerden beri bilinen bir kavram. Bu kavram radikal dini gruplara özgün olarak ortaya çıkmadı. Teksas Devrimi (1835-1836) olarak bilinen Herman Ehrenberg’ın Prusya’dan kalkıp 120 savaşçıyla Meksika’da küçük bir monarşi kurma denemesi bunun ilk örneği kabul edilir. 1936-1939 İspanya sivil savaşında dünyanın birçok yerinden enternasyonal gönüllülerin savaşa katılması da bu konuda ikinci örnektir. Dünya tarihinde yabancı savaşçılarla ilgili üçüncü büyük tecrübe 1947-1949’deki İsrail savaşıdır. Diasporadaki Yahudiler de, Kanada, Amerika, Büyük Britanya ve Güney Afrika’dan İsrail’e gelerek aktif bir şekilde bu savaşa katıldılar..."