TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.

TEPAV Perakende Güven Endeksi, Şubat 2026’da geçen yılın aynı ayına göre 19,8 puan, bir önceki aya göre ise 9,4 puan azalarak -15,8 puana indi. Endeksteki gerilemede, son 3 aya ilişkin olumsuz değerlendirmeler ile önümüzdeki döneme yönelik zayıflayan beklentiler etkili oldu.
TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 194. sayısı yayımlandı. Buna göre, TEPE, Şubat 2026’da düşüşünü sürdürdü. Endeks, geçen yılın aynı dönemine göre 19,8 puan, Ocak 2026’ya göre ise 9,4 puan gerileyerek -15,8 puan seviyesine indi. Perakende güvenindeki bu zayıflamada, geçtiğimiz 3 aya yönelik olumsuz değerlendirmeler ile gelecek 3 aya ilişkin beklentilerdeki bozulma belirleyici oldu.
Son 3 aya ilişkin değerlendirmeler olumsuzlaştı
Şubat ayı verilerine göre, ankete katılan perakendeciler arasında son 3 ayda işlerinin kötüleştiğini belirtenlerin oranı bir önceki aya göre yüzde 35’ten yüzde 41’e yükseldi. Önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 5,4 olarak kaydedildi. Aynı dönemde, satış fiyatlarında artış bekleyenlerin oranı yüzde 93’ten yüzde 90,1’e geriledi.
Satış beklentilerinde sert gerileme
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Şubat 2026’da -9,6 puan oldu. Buna göre satış beklentileri, bir önceki aya göre 14,6 puan, geçen yılın aynı ayına göre ise 35,2 puan azaldı. Katılımcıların yüzde 92,8’i işlerinde bir değişiklik beklemediğini belirtirken, yüzde 1,9’u kötüleşme öngördü. İyileşme beklentilerinde mevsimsel geçiş ve Ramazan ayı öne çıkarken, olumsuz beklentilerde ekonomideki kötü gidiş ve alım gücündeki düşüş dikkat çekti.
İşlerin yıllık görünümünde bozulma derinleşti
İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumuna ilişkin değerlendirmeler Şubat 2026’da -75,5 puan seviyesinde gerçekleşti. Bu değer, Ocak 2026’ya göre 8,5 puan, Şubat 2025’e göre ise 82,3 puanlık gerilemeye işaret etti. Ankete katılanların yüzde 81,6’sı işlerinde düşüş yaşandığını belirtirken, yalnızca yüzde 6,1’i artış olduğunu ifade etti.
Alt sektörlerde farklılaşma sürüyor
Alt sektörler bazında değerlendirildiğinde, yıllık değişimde “motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ile “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ortalamanın üzerinde performans gösterdi. Buna karşılık “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ile “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde daha olumsuz bir görünüm izlendi.
Bölgesel görünümde en sert düşüş Doğu Karadeniz’de
Perakende güveni bölgeler itibarıyla incelendiğinde, Şubat 2026’da en belirgin gerilemenin Doğu Karadeniz bölgesinde yaşandığı görüldü.
AB’de perakende güveni toparlanma eğiliminde
AB-27 Perakende Güven Endeksi Şubat 2026’da -3,0 puan değerini aldı. Bu veri, AB-27’de perakende güveninin bir önceki aya göre 0,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,6 puan arttığını gösterdi. Türkiye’nin perakende güvenindeki yıllık değişimin ise AB-27 ve Euro Bölgesi ortalamalarının altında kaldığı görüldü.
Bültene buradan ulaşabilirsiniz.

14/04/2026

08/04/2026

07/04/2026

30/03/2026

28/03/2026