logo tobb logo tobbetu

Yaşlanan Dünya ve Kadın İstihdamının Önemi: Japonya Örneği ve Türkiye İçin Çıkarımlar Değerlendirme Notu/ Dr. Asmin Kavas Bilgiç, Ecem Demirhan, Yakup Peker
Haber resmi
18/07/2019 - Okunma sayısı: 5015

 

 

Dünya, ekonomiyi büyütmenin yollarını arıyor.

Dünya genelinde yaşlanma biçiminde kendini gösteren demografik değişimin, gelecek yıllardaki büyüme beklentileri üzerinde negatif etki yaratması bekleniyor. Çalışma çağındaki nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte azalan işgücüne katılım, ülke ekonomilerinin büyümesini yavaşlatıyor ve bu nedenle onları büyüyebilmek için yeni kaynaklar aramak zorunda bırakıyor.

20 yıldan fazla bir süredir ciddi bir yaşlılık krizi ile karşı karşıya olan Japonya da bu problemi yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan 2018 raporuna göre ülkede yapılan son demografik çalışmalar nüfusun yüzde 20,7'sinin 70 yaş ve üzeri olduğunu ortaya koyuyor. Bu da her beş kişiden birinin yaşlı ve emekli olduğuna işaret ediyor. Japonya’nın yaşlanan nüfusuyla birlikte iş gücüne katılımda meydana gelen daralma ülke ekonomisinin büyümesini yavaşlatan sebepler arasında yer alıyor. Bu yavaşlamayı kontrol altına alabilmek amacıyla hükümet, kadınların iş gücüne katılımını arttırmaya yönelik tedbirler almaya başladı. Çünkü bir toplumda ekonomik üretkenliği ve verimliliği etkileyen en önemli faktörlerden biri işgücüne katılım oranıdır. Ülkelerin kalkınma süreçlerinde kadınların etkin bir şekilde yer alması ve ekonomide kadın istihdamının artırılması, sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilebilmesinde önemli rol oynamaktadır.  Bu nedenle, 2013 yılından beri “Abenomics” çerçevesinde yer alan “Womenomics” kapsamında uygulanan tedbirler 3 milyon kadının Japon iş gücüne dahil olmasını sağlamakla birlikte doğumdan sonra işe dönüş oranını da arttırmıştır.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler