logo tobb logo tobbetu

Cesur Kadınlar: Türkiye Akademisinde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Dış Politikada Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında TEPAV’da bir araya geldi.
Haber resmi
10/03/2020 - Okunma sayısı: 2913

 

ANKARA - Dış Politikada Kadınlar İnisiyatifi (DPK), İsveç Büyükelçiliği ve TEPAV işbirliğinde gerçekleştirilen “Cesur Kadınlar: Türkiye Akademisinde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları” başlıklı toplantı, 9 Mart 2020 Pazartesi günü TEPAV Binası’nda gerçekleşti. Aynı başlığa sahip fotoğraf sergisini takiben gerçekleşen toplantıya, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, kamu kurumlarının temsilcileri, yabancı misyon temsilcileri ve akademisyenler katılım gösterdi.

Toplantı, TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü ve DPK Akademik Araştırmalar ve Raporlar Grubu Koordinatörü Nilgün Arısan Eralp’ın açılış konuşmasıyla başladı. Eralp’in açılış konuşmasını takiben Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DPK Kurucusu ve Genel Koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Alemdar açılış konuşmasını gerçekleştirerek uluslararası ilişkiler ile ilgili konularda kadınların rollerini güçlendirmenin önemini vurguladı.

İsveç Büyükelçisi Annika Molin Hellgren’in “İsveç’in Feminist Dış Politikası” başlıklı sunumuyla devam edilen toplantıda, Hellgren İsveç Feminist Dış Politikaları ile ilgili 2015’ten bugüne atılan adımları ve bu kapsamdaki faaliyetlerin temel amaçlarına değindi. Hellgren ayrıca gelecek için barış, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınma temaları çerçevesinde cinsiyet eşitliğinin önemini vurguladı.

Büyükelçinin sunumunun ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DPK Akademik Organizasyonlar Koordinatörü Doç. Dr. Özlem Kaygusuz moderatörlüğünde “Uluslararası Siyasette Kadınların Güçlendirilmesi: Deneyimler ve Perspektifler” başlıklı panel gerçekleşti. Panel konuşmacılarından ODTÜ Öğretim Üyesi, Avrupa Konseyi 2015-2019 GREVIO Başkanı, 2003-2005 BM CEDAW Başkanı ve 1997-2005; 2011-2019 BM CEDAW Üyesi Prof. Dr. Feride Acar uluslararası bildirgelerde ve CEDAW’da cinsiyet eşitliğine yönelik değerlendirmelerini paylaştı. Emekli Büyükelçi ve 1994-2007 BM Uyuşturucu ve Suçu Önleme Ofisi Başkan Yardımcısı Sumru Noyan Birleşmiş Milletler ’deki tecrübelerine değinerek dış politikada farklı rollerde kadınların temsiline olan ihtiyacın altını çizdi. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve CEİD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel Memiş’in sunumu ile devam eden panelde Memiş, cinsiyet eşitliğinin insani bir hak olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, cinsiyet eşitliğine yönelik ölçme ve değerlendirme araçlarının önemine dikkat çeken Memiş, bu ihtiyaca yönelik CEID kapsamında yürütülen proje aktiviteleri ile ilgili paylaşımda bulundu. Panelin ardından katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla toplantı sona erdi.

 

Doç. Dr. Emel Memiş tarafından gerçekleştirilen İngilizce sunuma erişmek için tıklayınız.

Etiketler: Kadın, Kadınlar günü,

Yazdır

« Tüm Haberler