logo tobb logo tobbetu

Perakendecilerin %72’si, COVID-19 nedeniyle faaliyetlerine kısmen veya tamamen ara verdi TEPAV Perakende Güven Endeksinin 124. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
02/05/2020 - Okunma sayısı: 2799

 

 

TEPE, Nisan 2020’de bir önceki aya göre 3,9 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,6 puan azaldı. Perakende güveninin azalışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü, nisan ayında perakende güveni en fazla azalan sektör oldu. Türkiye’de Avrupa ülkelerine kıyasla salgının daha geç yayılmasından dolayı perakende güveninde Türkiye, geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergilemiş görünüyor.

TEPE anketi kapsamında perakendecilerin yüzde 22’si Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden dolayı faaliyetlerine tamamen ara verdiğini, yüzde 50’si çalışan sayısını ya da çalışma saatlerini düşürdüklerini belirtti. Faaliyetlerine Koronavirüs öncesinde olduğu gibi devam edenlerin oranı ise yüzde 28 oldu. Katılımcıların yüzde 24’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 58’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 18 oldu.

Perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı

Nisan ayında -25,7 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 9,6 puan, geçen aya göre 3,9 puan azaldı. TEPE değerinin geçen yıla ve geçen aya göre azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki azalış etkili oldu.

Perakendecilerin satış beklentisi geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Nisan 2020’de -27,1 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 6,3 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 20,8 puan azaldı.

Nisan 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 24,5’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 58’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 17,5 oldu.

 

Yüksek çözünürlüklü infografik için tıklayınız.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler