logo tobb logo tobbetu

Schuman Deklarasyonu’nun 70. Yılında AB’nin Korona ile İmtihanı ve Bu Sürecin Türkiye-AB İlişkilerine Etkisi Değerlendirme Notu / Nilgün Arısan Eralp
Haber resmi
11/05/2020 - Okunma sayısı: 3465

 

 

 

COVID-19 yayılma hızı, kapsayıcılığı ve yıkıcılığı ile tüm dünyayı olduğu gibi Avrupa Birliği’ni (AB) de,  AB üye devletlerini de çok hazırlıksız yakaladı. Bilinemeyen ve gidişatı öngörülemeyen korona zaman zaman “geçici bir global güç” olarak da yorumlanmakta.

9 Mayıs’ta Schuman Deklarasyonu’nun 70. yılını kutlayan AB ikinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşadığı en büyük krizi yaşıyor. Avrupa bütünleşmesini özellikle yıkıcı savaşlara son vermek için kömür ve çelik sanayilerini tek bir çatı altına birleştirerek başlatan Deklarasyon’un 70. Yılı savaşla ilgisi olmayan ama benzer yıkıcılıkta bir virüsle mücadele edildiği bir döneme denk geldi.  Dünyanın çok büyük bir bölümünde, ülkelerin kendi içinde bile serbest dolaşımın ciddi bir şekilde sınırlanmasına, sağlık sistemleri üstünde ciddi bir baskıya ve ciddi ekonomik sorunlara neden olan pandemi, AB’yi de aynı şekilde etkiledi. Üstelik AB nasıl başa çıkılacağı hala belli olmayan bu krize,  2005 yılındaki Anayasa krizinden sonra yaşadığı ve henüz tam anlamıyla çözümlenmemiş krizlerden (Avro ve mülteci krizleri) zayıf düşmüş şekilde yakalandı. AB üye devletlerinde korona yüzünden 1 milyondan fazla vaka ve 100.000 civarında ölüm görüldü.

AB’yi ve AB tarihini derinlemesine bilmeyen kişiler tarafından bu durum “AB şimdi dağılıyor” şeklinde yorumlandı, hatta öyle ki en iyi AB uzmanlarından biri olan Charles Grant COVID-19’un AB’nin sendelemesini isteyenlere umut verdiğini ifade etti.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler