logo tobb logo tobbetu

Türkiye - İngiltere (Birleşik Krallık) Serbest Ticaret Anlaşması: Önemli bir adım, ama yeterli mi? Değerlendirme Notu / Dr. M. Sait Akman
Haber resmi
06/01/2021 - Okunma sayısı: 3446

 

 

Uzun zamandır Türk sanayicisi ve ihracatçısının beklediği ve Brexit sonrası İngiltere ile (Birleşik Krallık (BK)) Türkiye’nin ticaret ilişkilerini düzenleyecek olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 2020 Aralık ayı sonunda imzalandı. Zor geçen bir yılda son günlerinde de olsa BK ve AB kendi aralarında bir uzlaşıya varınca anlaşmasız ayrılık (hard Brexit) ihtimali ortadan kalkmış oldu. Bu durumda BK her ne kadar AB’nin gümrük birliği ve Tek Pazar’ı kalıpları içinde yer almayacak olsa da kendi aralarında şimdiye dek olduğu gibi gümrük vergisi ve ticaret kısıtlamaları olmadan (elbette bunun istisnaları olacaktır) ticaret yapabilecekler.

Bu gelişme elbette Türkiye’nin de önünü açmış oldu. Türkiye ve BK kendi aralarında serbest ticarete yönelik teknik düzeydeki müzakereleri uzun zamandır sürdürmüş ve hatta bir metin üzerinde anlaşmaya varmış olmakla beraber, Türkiye’nin GB yükümlülüklerinden ötürü bu anlaşmayı paraf edip resmen yasalaştırmaları mümkün olamayacaktı. 24 Aralık tarihinde AB ve BK arasındaki uzlaşı kendilerine bir Noel hediyesi gibi gelirken bu adım ile Türkiye’nin de önü açılmış oldu.

Ancak, bugüne kadar Türkiye’nin BK ile ilişkisini GB rejimi altında yürüttüğü hatırlanacak olursa, bu STA’nın mevcut düzeni bu haliyle daha ileri götürdüğünü düşünmek beklentiyi fazla yüksek tutmak olacaktır. Bundan sonra Türkiye BK ile ilişkisini yeni nesil diye adlandırılan ve içinde hizmetler sektörü, ileri tarım ticareti düzenlemeleri gibi alanların bulunduğu “derin ve kapsamlı” bir ticaret (ve yatırım) anlaşmasına taşımalı ve ağırlıklı olarak sanayi ürünleri üzerindeki tarifeler ve gümrük konularına odaklanmış ve bunun dışındaki konularda detaylı kurallar içermeyen geleneksel ticaret anlaşmalarının ilerisine geçmelidir.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler