logo tobb logo tobbetu

Sürdürülebilir Çevre için Üretim ve İhracatta Karbon Ayak İzi Antalya Ticaret Borası ve Dünya Gazetesi işbirliğinde, “Sürdürülebilir Çevre için Üretim ve İhracatta Karbon Ayak İzi” Dünya Çevre Günü'nde konuşuldu.
Haber resmi
06/06/2021 - Okunma sayısı: 2009

 

 

Antalya Ticaret Borası (ATB) ve Dünya Gazetesi işbirliğinde, “Sürdürülebilir Çevre için Üretim ve İhracatta Karbon Ayak İzi” başlıklı etkinlik, Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran 2021, Cumartesi günü çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın üstlendiği etkinliğe, TEPAV Program Direktörü Güven Sak, ATB ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır ve Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca konuşmacı olarak katıldı.

Hakan Güldağ’ın açılış konuşmasının ardından, Ali Çandır, ATB olarak 2021 yılını sürdürülebilirlik yılı ilan ettiklerini ve asıl odaklandıkları konunun insan eli ile çıkan felaketlerin önüne geçmek olduğunu söyledi. Yeşil Mutabakatın gelmekte olduğunu ve Türkiye’yi ihracat alanında etkileyeceğini belirten Çandır, Türkiye olarak pek çok konuda farkındalık sahibi olduğumuzu ama harekete geçmediğimizi ifade etti. Eskiden yeşil ekonominin gönüllülük esasında olduğunu fakat şu anda zorunluluk haline geldiğini ifade eden Çandır, dünyada yeşil dönüşümün maliyetinin yüksek olduğunu, özellikle Türkiye gibi yüksek enflasyona sahip ülkelerde bu maliyetlere hazır olunması gerektiğini vurguladı. Antalya olarak yeşil dönüşümde başarılı olacaklarını düşündüğünü ifade ederek sözlerini tamamladı.

TEPAV Program Direktörü Güven Sak yanı başımızda şekillenmekte olan bu yeşil birliğin NATO’dan beri görülen en ciddi ortaklık olduğunu belirterek sözlerine başladı. Yeşil dönüşümün tartışmaların tam merkezine yerleştiğini, tüm dünyada teknoloji değişimi ile birlikte karbonsuz büyümenin görülmeye başladığını ve sürecin eskiye nazaran çok daha kolaylaştığını ifade etti. Eskiden yeşil hareketlerin bir maliyet olduğunu fakat günümüzde bir zorunluluk haline geldiğini belirten Sak, Türkiye olarak Paris Anlaşmasını hala onaylamadığımızı ve bunu bir an önce onaylamamız gerektiğini vurguladı. İleriye yönelik iddialı hedefler koymamız gerektiğinin altını çizen Sak, Paris Anlaşmasının getirdiği gündemin Türkiye için bir fırsat olduğunu belirtti. Bugüne kadar hep maliyet konuşulduğunu, artık yeşil dönüşüm ve dijitalleşme konularında istihdam ve değer zincirinin konuşulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda dijitalleşme konusuna da değinen Sak, dijitalleşmenim tüm dünyada dijital bir omurga üzerinden gerçekleştiğini ve Türkiye olarak özellikle altyapı konularında kötü olduğumuzu ifade etti. 2050 hedeflerinde rekabetçilik konusunda yeni teknolojilere intibak etmek zorunda olduğumuzu, bu konuya odaklanmazsak rekabet gücümüzü yitireceğimizin altını çizdi.

Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca ise gıda temini ve fiyatının politik ve ekonomik bir sorun olduğunu belirtti. Ürünlerin çeşitliliğinin arttığını ve herkesin her şeyi aynı anda istediğini söyleyen Karaca, insanların artık gıda alırken hem yerel üreticiden gelmesini hem de sağlıklı olmasını istediğini belirtti. Toplantıda “Neden bitki fabrikaları?” adlı bir sunum yapan Karaca, bitki fabrikaları yaklaşımının Türkiye tarımı için gelecekte kullanılabilecek bir yeşil opsiyon olduğunu belirtti. Bitki fabrikalarının, güneşe ihtiyaç duymadan az su kullanılarak ve ilaç kullanılmadan bitki temini sağladığını, hem maliyeti hem de çevre zararını önlediğini ve ciddi bir alan tasarrufu sağladığını vurgulayan Karaca, gıda üretiminin zor olduğu bölgeler için bu yöntemlerin çözüm olabileceğini ve yenilebilecek en temiz gıdanın üretilebileceğini anlatarak sözlerini tamamladı.

 

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler