logo tobb logo tobbetu

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (RCEP) yürürlüğe girdi Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Haber resmi
04/02/2022 - Okunma sayısı: 2737

 

 

2022 yılının küresel ticaret bakımından ilginç bir yıl olmaya aday olduğu, yılın ilk günü önemli bir anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile kanıtlanmıştır. Esasen 2022 yılının kurallı ticaret bakımdan gereksinim duyulan ve henüz tanımlanmamış olan yeni alanlarla ilgili düzenlemelerin; çok taraflı (multilateral) yaklaşımlar yerine bölgesel çoklu (plurilateral) sistem içinde yapılması arayışlarının öne çıkması bekleniyordu.

Nitekim 1 Ocak 2022 tarihinde Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP) yürürlüğe girdi. Anlaşma ticaretin serbestleştirilmesi yönünde bugüne kadar yapılan en kapsamlı anlaşma. RCEP Anlaşması ASEAN ülkelerinin (Bruney, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam) öncülüğünde, Çin, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin katılımıyla 15 Kasım 2020 tarihinde imzalanmıştı. Anlaşmaya daha sonra Vietnam’ın da dâhil olmasıyla taraf olan ülke sayısı 15’e yükselmiştir. Anlaşmanın müzakerelerine 2013 yılında başlanmıştı.

RCEP’e taraf 11 ülke (Avustralya, Bruney Sultanlığı, Kamboçya, Çin, Japonya, Laos, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore ve Vietnam) onay süreçlerini tamamlayarak anlaşmanın bu ülkeler için yürürlüğe girmesini sağlamıştır. Anlaşma Malezya bakımından 18 Mart 2022 tarihinde itibaren geçerli olması beklenmektedir.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler