logo tobb logo tobbetu

Rusya - Ukrayna savaşı küresel enerji geleceği için ne anlama geliyor? Değerlendirme notu / Leyla Karakaya
Haber resmi
10/03/2022 - Okunma sayısı: 3278

 

 

 

Dünyanın en önemli hidrokarbon üretici ülkesi büyük bir komşusunu işgal etmeye kalkarsa, dünya da buna beklenmedik derecede ters tepki verirse, dünyayı neler bekler?

Aslına bakarsanız Rusya, Ukrayna’ya karşı askeri bir hamle yapacağının işaretlerini uzun süredir veriyordu. Ama kimse bu denli kapsamlı bir saldırı beklemiyordu. Olsa olsa, Rusya’nın daha önce Osetya ve Kırım harekâtlarında da yaptığı gibi, Donetsk ve Luhansk bölgelerini ilhak edip ya uydu devletler yaratması, ya da kendine yeni bir sınır çizgisi çekmesi beklenebilirdi. İşin gidişatına bakarsanız, bu Vladimir Putin açısından da görece daha makul bir hamle olurmuş. Putin ise birçok noktadan sınırı geçip başkent Kiev dahil olmak üzere Ukrayna’nın birçok bölgesini eşzamanlı olarak işgal etmeye kalkıştı.

Putin neden bu yolu seçti? Muhtemelen geçmişteki askeri operasyonlarının uluslararası camiada çok da büyük tantana koparmaması Putin’e cesaret verdi. Belki hem Ukrayna’da karşılaşacağı direnci hem de Batı’dan gelecek tepkiyi azımsadı. Ukrayna’ya bir nevi Suriye muamelesi yaptı. Sebep ister Putin’in çizmeyi aşmışlığı ve Avrupa/NATO sınırına dayanmışlığı olsun, ister Batı’nın latent ırkçılığı ve ikiyüzlülüğü; Putin’in bu aşırılığı neredeyse bütün dünyadan dev bir tepki dalgasıyla karşılandı. Gerek ülkeler, gerek bloklar, gerekse beklenmedik biçimde şirketler ve bankalar Rusya’ya ve Ruslara finanstan enerjiye, teknolojiden spora, akıllarına gelen hemen her alanda yaptırım getirdiler. Kantarın topuzunu kaçırıp ilkokul çocuklarına ve Dostoyevski’ye de yaptırım uygulayan olmadı değil. Sadece Putin rejimi değil, bütün bir ülke, bütün bir ulus dışlandı ve yalıtıldı.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler