logo tobb logo tobbetu

Dijital pazarlarda rekabet ve regülasyon açısından güncel gelişmeler Dijital pazarlardaki rekabet ve regülasyon ile ilgili güncel gelişmelerin tartışıldığı etkinlik Güven Sak’ın da katılımıyla gerçekleşti.
Haber resmi
13/06/2022 - Okunma sayısı: 2429

 

 

Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından düzenlenen “Dijital pazarlarda rekabet ve regülasyon açısından güncel gelişmeler” başlıklı webinar 9 Haziran 2022, Perşembe günü çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak’ın açılış konuşmasını yaptığı webinara, Leeds Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Akman da konuya dair anahtar notları anlattığı konuşması ile katıldı.

Etkinlik, e-ticarete yönelik dünyadaki ve Türkiye’deki yasal düzenleme girişimlerinin geniş bir perspektiften ele alındığı ve dijital pazarlardaki rekabet hukuku uygulamalarının Rekabet Kurumu’nun e-pazaryerlerine ilişkin sektör inceleme raporu, son dönemdeki Rekabet Kurulu kararları ve dünyadaki gelişmeler çerçevesinden ele alınan iki panel ile devam etti.

Webinarın açılışında TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak, pandemi ile birlikte dijital pazarlarının hızla büyüdüğünü, bu büyüme ve dijital dönüşüm süreçlerinin sağlam bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Fakat bu düzenleme yapılırken de büyümeyi engelleyecek adımların atılmamasının aksine, büyümenin rekabet gücünü desteklemesi gerektiğini de vurguladı.

Prof. Dr. Pınar Akman ise; dijital pazarlarda rekabet ve regülasyon aşçısından dünyada yaşanan gelişmeleri ve bu konuda yapılan düzenleme örnekleri üzerinden konuyu izleyicilere aktardı. ‘Neden regülasyon?’, ‘Nasıl regülasyon?’, ‘Çıkarımlar ve tavsiyeler’ diye üç ana başlığa ayırdığı konuşmasında özellikle AB ve Birleşik Krallık örneklerinden yola çıkarak detaylı bir değerlendirme yaptı. Dijital piyasaların düzenlenirken neyin amaçlanması gerektiğini de “Dijital piyasaların düzenlenmesinde pazar giriş ve pazarda büyüme engellerinin azaltma ve pazara girişi ile kullanıcılar tarafında çoklu kullanımı ve alternatifleri artırma yönündeki, rekabeti artırma amaçlı müdahaleler esas olmalıdır” şeklinde özetledi.

Koç Üniversitesi’nden Dr. Zeynep Ayata’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Dijital Pazarlarda Kamu Politikası’ başlıklı birinci panelde kamu kanalıyla yapılan düzenleme taslakları, Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı e-ticaret düzenlemesi ve yapılan çalışmalar ile ortaya konan istatistikler, yapılan mevzuat değişiklikleri ve yayınlanan sektör raporu üzerinde tartışıldı. Genel olarak konuşmacılar eğer bir regülasyon yapılacaksa bunun nasıl yapılması gerektiğini vurguladılar. Yapılacak olan regülasyonun dünya çapında uyumlu ve esnek bir yapıya sahip olması gerektiği de panel boyunca öne çıkan konu oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emin Köksal moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Dijital Pazarlarda Rekabet Politikası’ başlıklı ikinci panelde, Rekabet Kurumu’nun BSH kararı, sektör raporu ve yapılan yasa çalışmasından yola çıkılarak konuşmacılar değerlendirmelerini yaptılar. İlk panelde olduğu gibi yine globalde yürütülen çalışmalar ve Türkiye’de gündeme gelen gelişmeler karıştırılmalı olarak ele alındı.   

Etiketler: dijital pazar,

Yazdır

« Tüm Haberler