logo tobb logo tobbetu

D-8 Yatırım Forumu’nda ticaret ve işbirliği olanakları masaya yatırıldı D-8 Yatırım Forumu Güven Sak’ın da katılımıyla gerçekleşti.
Haber resmi
21/06/2022 - Okunma sayısı: 2934

 

 

D-8 Sekretaryası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde gerçekleşen D-8 Yatırım Forumu 16 Haziran 2022 tarihinde İstanbul’da düzenlendi. Toplantıya, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Pakistan Yatırım Kurulu Federal Bakanı Chaudhry Salik Hussain ve D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir Imam ile D-8 üye ülkelerinin Yatırım Ajansları ve D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri katıldı.

Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 25'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen D-8 Yatırım Forumu’nda ticaret ve işbirliği olanakları masaya yatırıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, D-8’in kuruluş ilkelerinde bulunan “Savaş yerine barış, çatışma yerine diyalog, çifte standart yerine adalet, üstünlük yerine eşitlik, sömürü yerine paylaşım, baskı ve tahakkümün yerine insan hakları, özgürlük ve demokrasi” anlayışına sahip çıkmak gerektiğini vurguladı.

D8 ülkelerinin, Avrupa, Asya ve Afrika gibi çok önemli 3 kıtaya yayıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, D-8 ülkelerinin zengin doğal kaynaklara sahip olduğuna ve dünyanın yaklaşık yedide birini teşkil eden genç ve dinamik nüfusuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, 3,8 trilyon dolarlık bir ekonomimiz olduğunu belirtirken,  “D-8 kurulduğunda 1.820 dolar olan kişi başına düşen millî gelir ortalamamız, bugün 4.500 doları aştı. Toplam ticaretimiz 1,6 trilyon dolar. Dünya ticaretinin %4,5’ini gerçekleştiriyoruz. Ancak, D-8 içi ticaret, toplam ticaretimizin sadece %6,5’i kadar, D-8 içi ticaret hacminin bugüne kadar 7 kattan fazla artması çok önemli olmakla birlikte, maalesef yeterli değil. D-8 içi ticaretimizi,  ilk aşamada toplam ticaretimizin %30’una ulaştırmalıyız. Yani 500 milyar dolar hedefine ulaşmalıyız. Bunun için Tercihli Ticaret Anlaşmasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Anlaşmanın tüm üye ülkeler tarafından mümkün olan en erken zamanda onaylanması büyük önem arz ediyor.” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise; D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin, potansiyelin altında kaldığına işaret etti. 1 milyarı aşkın nüfusa 4 trilyon dolar civarında ekonomik büyüklüğe sahip D-8’in bu potansiyelini henüz tam anlamıyla kullanmadığına dikkat çeken Bakan Muş, D-8 ülkeleri ile ticaretin, Türkiye’nin dış ticareti içinde yüzde 5’lik paya sahip olduğunu kaydetti. Bakan Muş, "2030 sonuna kadar üye ülkeler olarak D-8 bölge içi ticaretin, toplam ticaretimizin en az yüzde 10'una yükseltilmesi belirlenmiştir. Bu hedefe ulaşılabilmesi için D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasının tüm üye ve ülkelerce uygulanmasının kilit önem taşıdığını düşünüyoruz." diye konuştu.

D-8 ülkelerini ortak işbirliği ile girişimler açısından Türkiye’deki fırsatları değerlendirmeye davet eden Mehmet Muş, “D-8 içerisinde yatırımların ve işbirliğinin artması, ülkelerimizin büyümesi, istihdamın artması ve refahın yükselmesi açısından önemli katkılar sunacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir Imam, D-8 üyeleri arasındaki ticaretin olması gerekenin altında bulunduğunu belirterek, bunu artırmak için önlerinde çok fırsatlar olduğunu ifade etti.  Pakistan Yatırım Kurulu Federal Bakanı Chaudhry Salik Hussain de işbirliği yatırımları artırmanın önemine değindi ve ülkesindeki yatırım imkânlarını anlattı.

D-8 içi ticaret nasıl geliştirilir?

Forumun son bölümünde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğündeki “D-8 içi ticaret nasıl geliştirilir?” başlıklı panele TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak katıldı. Panelde ayrıca Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Md. Jashim Uddin, Mısır Ticaret Odası Genel Sekreteri Alaa Ezz, Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Ortadoğu ve İslam Konferansı Örgütü Ülkeleri için Uluslarararası Komite Başkanı Irawati Hermawan, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abd Halim bin Husin, Nijerya Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Otunba Dele Kelvin Oye ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Kıdemli Üyesi Amjad Rafi yer aldı.

Panelde söz alan Güven Sak, D8 ülkelerinin geçmişten günümüze makroekonomik görünümlerini güçlü ve zayıf yönlerini özetleyerek konuşmasına başladı. D8 ülkelerinin son birkaç yılda Çin’e olan bağımlılığının çok fazla arttığını vurgulayan Sak, özellikle yatırımlar ve ticaret alanında D8 ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin önemine dikkat çekti. TEPAV’ın 2019 yılında D8 için hazırladığı 12 önerinin takibinin iyi yapılmadığını vurgulayan Sak, D8 Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde ülkeler arası politika koordinasyonuna odaklanacak bir Ekonomi Politikaları tasarım ve Uygulama birimi oluşturulmasının önemini vurguladı. Sak, ayrıca D8 ülkelerinin yeşil kompleksite Potansiyeli indeksindeki yerine dikkat çekerek, değişen dünyada biçimlenmekte olan “smart shoring” politikalarına intibakın önemini vurguladı. Türkiye’nin bu indekste 195 ülke arasında 6. Sırada olmasının yeşil teknolojiler konusunda stratejik seçimde bulunurken D8 ülkelerinin başarı şansını artırabileceğini de ifade etti. Küresel değer zincirlerinin akıllı yeniden yapılanması (smart shoring) sürecinin 2019 sonrası pandemi ile ortaya çıkan ve Rusya-Ukrayna savaşı ile güçlenen bir eğilim olduğunu vurgulayarak D8 ülkelerinin bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi.

 

Güven Sak'ın etkinlikte yaptığı sunum için tıklayınız.

Etiketler: D8,

Yazdır

« Tüm Haberler