logo tobb logo tobbetu

Deprem sonrası barınma sorununa ahşap sektörü çözüm sunabilir 13-14 Mart’ta Düzce’de gerçekleştirilen “Tasarımdan Ticarete Ahşap Zirvesi”nde “Ahşap sektörünün bugünü, yarını ve Düzce” konulu bir sunum gerçekleştiren TEPAV Sürdürülebilir Politikalar Programı Direktörü Sibel Güven, ahşap sektörünün deprem sonrası barınma sorununa çözüm sunabileceğine dikkat çekti.
Haber resmi
20/03/2023 - Okunma sayısı: 2313

 

 

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine rağmen bölgede temel insani ihtiyaçlara gereksinim devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu’na göre deprem sonrasında 2 milyon 273 bin 551 kişi için barınma sorunu oluştu. Raporda afetin büyüklüğü ve etkileme alanı ile mevsimsel şartlara göre çadır kent, konteyner kent veya prefabrik konut gibi seçenekler sunulması ile acil ve geçici barınma alanlarının güvenlik, sağlık standartlarına uygun ve sosyal ihtiyaçların dikkate alınarak sunulması gerektiği de ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta başında “Tasarımdan Ticarete Ahşap Zirvesi”nde konuşan TEPAV Sürdürülebilir Politikalar Direktörü Sibel Güven de deprem sonrası barınma sorununa dikkat çekerek ahşap sektörünün bu konuda çözüm sunabileceğini belirtti.

Deprem sonrası hayata dönüşte ahşap sektörünün önemli bir rol oynayabileceğine vurgu yapan Güven, deprem nedeniyle yenilenmesi gereken daire/işletme sayısının 653.144 olduğunu belirterek “Deprem bölgesinden göçler nedeniyle ihtiyaç duyulan geçici barınak sayısının 400 ile 500 bin arasında olacağı düşünülüyor. AFAD, deprem bölgesinde 95.190 konteynerin kurulumunun planladığını açıkladı ancak eldeki konteyner sayısının halen planlananın onda biri kadar olduğu söyleniyor. Bu noktada prefabrik evler ahşap ve metal konstrüksiyonlar ile modüller halinde seri bir biçimde üretilebilir.” dedi.

Geçici barınaklarla bölgede hayatı yeniden başlatmak lazım

Güven, barınmanın yanı sıra mobilyaya da ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek “Seri üretim ile prefabrik evlerin maliyeti konteynere yakınsayabilir. Kullanım süresi bittiğinde ise yenilenebilir olacak şekilde tasarlanabilir.” önerilerinde bulundu.

Geçici barınmanın yanı sıra hayatı normale dönüştürecek okullar, sağlık ocakları, güvenlik hizmetleri, lojistik hizmetler, iş yerleri, bakkallar gibi tüm hizmetlerin verileceği geçici yapılara da ihtiyaç olacağını kaydeden Güven, “Ahşap sektöründen taleplerin süratle değişebileceği bir dönemin başındayız. Deprem ihtiyaçları değiştirdi. Geçici barınaklarla deprem bölgesinde hayatı yeniden başlatmak lazım.” açıklamalarında bulundu.

 

Sibel Güven'in "Ahşap sektörünün bugünü, yarını ve Düzce" başlıklı sunumu için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler