logo tobb logo tobbetu

KKTC / Nami: "Kıbrıs'ta Çözüm için Son Şans" TEPAV tarafından düzenlenen “Kıbrıs Müzakereleri: Birleşme için Son Şans” – (Cyprus Negotiations: Unification’s Last Chance) konulu yuvarlak masa toplantısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami, Kıbrıs’ta yürütülen kapsamlı ve kalıcı çözüm müzakerelerine ilişkin görüşlerini paylaştı.
15/01/2010 - Okunma sayısı: 3306 ANKARA- KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Birleşmiş Milletler ve AB İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami, Kıbrıs Sorunu'na birleşik ve federal bir çözüm bulunabilmesi için bunun son şans olduğunu düşündüğünü, ortak bir geçmişe ve vizyona sahip iki lider başaramazsa kimsenin başarılı olamayacağını söyledi.

TEPAV 15 Ocak 2010 tarihinde Özdil Nami'nin katılımıyla bir yuvarlak masa toplantı gerçekleştirdi. Bürokrat, akademisyen, sivil toplum örgütü ve basın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Cyprus Negotiations: Unification's Last Chance" başlıklı yuvarlak masa toplantısında Nami, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Dimitris Hristofyas arasında yürütülen kapsamlı ve kalıcı çözüm müzakerelerinde tarafların tutumu ve gelinen nokta hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Özdil Nami, Annan Planı referandumu sonrasında GKRY'nin AB'ye üye olarak kabulünün Kıbrıs Sorunu'na ilişkin parametreleri temelden değiştirdiğini ayrıca KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılmaması sebebiyle taraflar arasında ciddi bir farklılaşma ortaya çıktığını vurguladı.

Özdil Nami, Kıbrıs'ta yürütülen müzakerelere ilişkin görüşlerini özetle şu şekilde sıraladı:

GKRY'de Dimitris Hristofyas'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından taraflar arasında müzakereleri yeniden başlatma umudu doğmuştur. Söz konusu umut, iki liderin ortak bir geçmişe ve vizyona sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.

İki lider, 21 Mart 2008'de yeni bir sürece başlamayı ve üç aylık hazırlık sürecinden sonra doğrudan müzakerelere geçmeyi kabul etmişlerdir. Eylül 2008'de başlayan müzakerelerin hazırlık sürecinde taraflar üç görüşme gerçekleştirerek müzakerelerin hedefi, müzakerelerde görüşülecek konular ayrıca müzakereler sonucunda varılacak anlaşmanın iki kesimde de eşanlı olarak referanduma sunulması hususlarında anlaşmışlardır.

Müzakerelerin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla Kıbrıs Sorunu'na ilişkin konuların altı ana başlık altında ele alınmasına karar verilmiştir. Bu başlıklar; Yönetişim ve Yetki Paylaşımı, AB İşleri, Ekonomi, Mülkiyet, Güvenlik ve Garantiler, Toprak.

Söz konusu başlıklar üzerinde görüşmeler halihazırda devam etmektedir. Söz konusu başlıklardan yönetişim ve yetki paylaşımı, AB işleri ve ekonomi başlıklarına ilişkin yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlanmış aynı zamanda taraflar arasında uyum kağıtları hazırlanmıştır. Söz konusu yakınsama kağıtlarında (convergence paper) anılan konulara ilişkin tarafların uzlaşamadığı hususların giderilmesi beklenmektedir.

Mülkiyet, güvenlik ve toprak paylaşımı gibi kalan konulara ilişkin müzakerelerin daha zorlu geçmesi beklense de taraflar bu konularda da ortak bir payda da buluşma niyetindedirler.

Söz konusu müzakerelerde başarı sağlanabilmesi için konuyla ilgili tüm tarafların büyük bir hevesle çalışması ve daha aktif bir diplomasi izlemesi gerekmektedir. Yeniden bir anlaşmaya varılması hususunda taraflar tutumlarını dikkatle değerlendirmeli ve bir fırsatı daha kaçırmamaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir.

Nami müzakerelere ilişkin aktardığı görüşlerinin ardından, Kıbrıs Sorunu'na birleşik ve federal bir çözüm bulunabilmesi için bunun son şans olduğunu düşündüğünü, çünkü ortak bir geçmişe ve vizyona sahip iki liderin başarılı olamadığı bir konuda kimsenin başarılı olamayacağını belirtti.

Yazdır

« Tüm Haberler