logo tobb logo tobbetu

AB Sürecinde Yerel Medya Eğitim Projesi Başladı Projenin tanıtıldığı basın toplantısı ve ilk seminer, Ankara'da yapıldı.
14/09/2006 - Okunma sayısı: 2862 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ve TEPAV tarafından yürütülen  ‘'AB Sürecinde Yerel Medya Eğitim Projesi'' kapsamındaki ilk seminer Ankara'da başladı.

 

Proje'nin tanıtımı amacıyla yapılan basın toplantısına Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı B.E. Hansjörg Kretschmer ve TEPAV Direktörü Güven Sak katıldı.

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan konuşmasında, AB katılım sürecinin, Brüksel'de pişirilip aday ülkeye servis yapılacak bir süreç olmadığını ve olmaması gerektiğini belirterek, "Aynı şekilde Ankara'dan kararların alınıp, Türkiye geneline dayatılacağı bir süreç hiç değil" dedi.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, bölgesel kalkınmanın AB'ye uyum ve üyelik sürecinin kilit aşamalarından biri haline dönüştüğünü belirterek, "Bu yüzden artık kalkınma planlarımızı hazırlarken, bölgelerin potansiyelini ve yapısını dikkate alan yeni bir anlayışın geliştirilmesi gerekmektedir" dedi.

 

TEPAV Direktörü Güven Sak da AB sürecinin yerel bir süreç olduğunu belirterek, bu süreçte yerel medyanın büyük bir rol oynayacağına dikkat çekti.

 

Öğle yemeğinde yerel gazeteciler ile buluşan Erdal Sağlam, kendi deneyimlerini ve AB sürecine bakış perspektifini aktardı. Daha sonra Ankara ilinin muhtelif ilçelerinden yerel medya mensuplarının katıldığı  seminerde , TOBB-Ekonomi Teknoloji Üniversitesi İİBF Dekanı, Fatih Özatay ile birlikte TEPAV Direktörü Güven SAK Türkiye ekonomisinin yapısal dönüşümünü ve AB sürecinin yaratacağı fırsatlar ile zorluklarını değerlendirirken; önümüzdeki dönem Türkiye'nin önceliklerini tartıştılar.

IKV Genel sekreter vekili Leyla Tunç Yeltin, İKV'nin geçekleştirdiği faaliyetleri ele alarak, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde medyanın kilit rolüne dikkat çekti.

DPT'de Avrupa Birliği ile İlişkiler Genel Müdürü olarak görev yapan Cevdet Yılmaz yerel medya mensuplarıyla Türkiye'nin entegrasyon sürecinde kat ettiği yolu paylaşarak; önümüzdeki dönem Türkiye'yi neler beklediğini yönünde açıklamalar yaptı.

1998-2002 yılları arasında Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi olarak Brüksel'de görev yapan Büyükelçi Nihat Akyol, AB üyelik müzakerelerine genel olarak tarihi bir süzgeçten geçirdikten sonra, AB ile Türkiye ilişkilerine yeni bir perspektif getirerek önümüzdeki dönem taraflar arasındaki bağların güçlenebileceği seçenekleri değerlendirdi ve  siyasi konularda ilişkiler darboğaza girdiği takdirde ekonomik işbirliğini alanlarının ne kadar güçlü olabileceğini vurguladı.

AB dönem başkanı Finlandiya'nın Türkiye Büyükelçisi Maria Serenius, AB sürecini yorumlarak, Finlandiya dönem başkanlığını ve Türkiye ile ilişkileri değerlendirdi. ABİG Başkanı Ahmet Sever Türkiye'deki AB desteğinin sürece uzakkan daha güçlü olduğunu yaklaştıkça desteğin düşdüğünü ifade etti. Hem AB kanadının hem de Türkiye'deki kamuoyunun bilinçlendirelirek sağlam bir iletişim stratejisi oluşturmanın önemine dikkat çeken Sever Büyükelçi Serenius ile birlikte toplantı sonunda katılımcılara katılım belgelerini takdim etti.

Eğitim 80 ile daha götürülecek

Yerel Medya Eğitim Projesi, yerel medya mensuplarına Türkiye'nin içinde yer alacağı Avrupa Birliği ile müzakere süreci konularında donanım kazandırmak, Türkiye'de yaşanan dönüşüm sürecini ortaya koymak ve ekonomimizin küreselleşmeye entegrasyonunu yerel basın mensuplarıyla tartışmak amacıyla tasarlandı.

 

Proje'nin 81 ilde tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 2 bin 430 yerel medya mensubunun eğitim programına katılması öngörüldü.

Seminerlerin sonunda, haber-makale yarışması düzenlenecek, dereceye giren gazeteciler Brüksel gezisine davet edilecek ve çeşitli ödüller verilecek.

 

Toplantı ile ilgili dokümanlara ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler